Translate

zondag 15 september 2013

Wijn beschrijven doe je zo

WOSA | September 5, 2013

Wijnschrijver Harold Hamersma (De Grote Hamersma, Parool, Foodtube.nl) geeft tips hoe een goede wijnbeschrijving te maken. Laat je inspireren en beschrijf een Zuid-Afrikaanse wijn – dan maak je kans op een chique overnachting voor twee op wijnkasteel Engelenburg in Brummen.
Be Sociable, Share!

wijncolumnist-Harold-Hamersma

Ooit, in een lang bijkans verloren gegaan verleden, ben ik reclametekstschrijver geweest.
Ja, sorry hoor. De eerste les die ik van mijn allereerste creatief directeur leerde was: ‘You can’t bore people into buying your product’.  Inderdaad, daar is geen woord Nederlands bij. Het was dan ook een Amerikaans bureau waar ik als 22-jarige destijds debuteerde.

Enfin, omdat ik tijdens mijn middelbare schoolopleiding bij Engels in ieder geval wel goed had opgelet, begreep ik vrij snel wat ‘ie bedoelde. Saai boeit niet, Hamersma, zei hij. Slaapverwekkend leidt tot geeuwen, jongen. Bij suf haken lezers af, fijne vent. ‘En geef me nu maar eens te lezen wat je geschreven hebt voor die verzekeringsmaatschappij…’

En laten voor het schrijven over wijn nu precies dezelfde regels gelden.
Wie een ander enthousiast wil maken voor zijn favoriete rood, onvergetelijke witte of verbluffende rosé – Zuid-Afrikaanse strekt in dit geval tot aanbeveling- vermijdt clichés, plichtmatigheden en wijnprietpraat. Daar zijn al glasbakken vol van.

Als ik zelf aan de slag ben – en dat gebeurt vanwege de 7000 flessen die ik per jaar mag beoordelen nog wel eens – ben ik pas tevreden als er in mijn proefnotitie tenminste een woord belandt dat apart is. Een unieke zinswending. Een nog nooit gebruikte gedachte. Een combinatie daarvan vind ik ook goed.

Extra aandacht besteed ik bovendien aan de openingsregel. Immers, je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. En daarbij wordt de laptop ook niet eerder dichtgeklapt voordat er een passend slotakkoord is geschreven.

Dat levert overigens niet altijd fanmail op. Toen ik in een publicatie over een nebbiolo eens schreef dat de drinker getrakteerd zou worden op beschaduwde kersen, donkere drop, de geur van verse asfalt tijdens een noodreparatie op de A4, de schaduwzijde van Leon de Winter, Inez Weski-make-up-zwart en de doorlopende wenkbrauwen van het model-Lombroso waar voornoemde haar boterham mee verdient, kwam er een ingezonden brief van een lezer die zich enorm aan mijn schrijfstijl stoorde.

Maar ik was blij met de reactie. Ik heb hem een vriendelijk berichtje teruggestuurd dat ik niet de enige ben die gelooft in een andere manier van wijnschrijven. Ik heb hem geattendeerd op Auberon Waugh, zoon van Evelyn – Brideshead Revisited -  Waugh.

Deze wijnpublicist vond ik in de jaren tachtig van de vorige eeuw al een inspirerende kerel. Zijn  opvallende columns in het Engelse Literary Review, Tatler en Harper’s & Queen werden in 1986 gebundeld in het boek Waugh on Wine. En dat ligt permanent op mijn nachtkastje. Vanwege de inhoud maar ook vanwege de tekst op de achterkant.

Staat u mij toe –het is in het Engels- om deze even voor u te vertalen.
‘Ik vind het taalgebruik in wijnpublicaties vaak veel te deftig, veel te serieus. Dat kan veel vrolijker en opvallender. Zo moet iemand die over wijn schrijft nooit melden dat ie een wijn ‘lekker’ vindt: hij moet de lezer ervan overtuigen dat hij er hopeloos verliefd op is. En is een wijn teleurstellend dan dient hij dit te beschouwen als een poging om hem te vergiftigen.
Bij het beschrijven van een wijn zijn bizarre en onwaarschijnlijke associaties toegestaan. Sterker nog, deze zijn vereist. Paddestoelen, rot hout, een mestvaalt, de  geur van Franse spoorwegstations, gecondenseerde melk, damesondergoed –alles is goed, als u maar mijlenver wegblijft van de breed geaccepteerde wijnwoordenlijst met fruit en bloemen.  Ik weet niet of het veel helpt, maar het is in ieder geval veel leuker om te lezen.’
Aldus Auberon Waugh.
Kortom, u weet wat u te doen staat.
Ik zit in de jury.

Harold Hamersma geeft tips en aansporing aan alle deelnemers van de ‘Schrijf je wijn’ wedstrijd van Zuid-Afrikaanse wijnen. Meedoen? Proef een Zuid-Afrikaanse wijn, schrijf een originele proefnotitie en mail, Facebook of Twitter die beschrijving naar ons toe. Foto? Film? Kan ook, leef je uit. De beste wijnbeschrijver – wie dat is, wordt besloten door onder andere Harold Hamersma – wint een chique overnachting op wijnkasteel Engelenburg.
Professionele collega’s van meneer Hamersma zijn (sorry!) uitgesloten van deelname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten