- emaakt op donderdag 03 april 2014 06:56
Voorjaarsproeverij Verbunt Wijnkopers
Alsof de hemel z’n zegen heeft gegeven. Een prachtige, stralende lentedag. Pedro Leite van Graham’s Port vertelt dat het op dit moment in Porto alleen maar regent, hij is blij in Nederland te zijn. Niet zomaar ergens, maar in de lommerrijke omgeving van Nijkerk waar op de Putterstraatweg de prachtige gerenoveerde panden van Huis de Salentein staan. Bij de entree staat een glaasje porttonic klaar en dat valt duidelijk in goede aarde. Aan het begin van de zaal staat strategisch opgesteld één van de paradepaardjes van Verbunt, champagne Pol Roger.
Dit is niet zomaar een huis, maar volgens de experts één van de beste die er is. Export directeur Hugues Romagnan laat zijn aanbod proeven. ‘De Brut Reserve is ons meest verkochte en meest gemaakte product. Deze moet ieder jaar constant zijn en dat is niet altijd even makkelijk. De wijn heeft 45 maanden gerust’. Volgens Romagnan is dat de langste tijd voor een Brut. Na de demi-sec, met 33 gram suiker rijkelijk bedeeld, volgt Millesimé 2002 en de rosé Millesimé 2006. Twee lang gelagerde mineralige krachtpatsers, eetchampagnes van het eerste uur. Als toef op de taart schenkt Romagnan de Sir Winston Churchill 2000 in. Ruim tien jaar gelagerd, overwegend pinot noir, volgens Romagnon gaat deze wijn lang mee. Dit is een meditatiechampagne met tonen van toast, tropisch fruit, hout en mineraliteit. Iedere nip geeft weer een andere impressie. Een wijn voor speciale gelegenheden.
Graham’s
Sales-director Jurgen Honing begeleidt me naar de tasting zaal van de Graham’s Port proeverij. Pedro Leite wacht hier het gezelschap op. Hij weet in korte tijd het portlandschap duidelijk te maken. ‘De Britten hebben alle ingewikkelde portvoorschriften gemaakt, maar het zijn Portugezen die het moeten uitvoeren. En die houden niet van regels met als gevolg dat er nogal wat uitzonderingen op de regels zijn’. Als voorbeeld geeft hij de Reserve aan die zowel in ruby als tawny voorkomt, maar niet altijd als zodanig is te herkennen. Het belangrijkste verschil bestaat tussen ruby – lagering in enorme houten vaten tot wel 80.000 liter – en tawny, rijpen in pipes van 500 liter. Binnen deze twee categorieën heb je dan subcategorieën. Binnen ruby de reserve – jonger dan de reserve bij tawny -, de LBV, Crusted en Vintage. Bij tawny bestaat er ook een reserve – vaak ouder dan die van ruby – de tawny met leeftijdsaanduiding 10/20/30 of 40 jaar oud en Colheita, een tawny van één oogstjaar.
We proeven vier tawny’s van Graham ‘they are all meant to drink young, these bottles are therefore made to put up right’. ‘The Tawny’ met een gemiddelde leeftijd van acht jaar en de 10, 20 en 30 jaar oude tawny. Tussendoor vertelt Leite dat Nederland de tweede belangrijkste markt in Europa is na Frankrijk, maar daar drinken ze vooral goedkope port. In Nederland worden jaarlijks 17 miljoen flessen Port gedronken. Dat is veel als je nagaat dat de gemiddelde consumptie 22 liter wijn is en één glas champagne per jaar. Vandaar dat Nederland populair is in Porto. De liefde van de Nederlandse consument voor rosé port is wat teruggelopen, terwijl we verder een land van tawny’s zijn, Engeland blijkt meer van ruby te houden. En de VS drinkt het liefste jonge Vintage Port ‘they like it young’. De vier tawny’s hebben een oplopende graad van complexiteit. De 10 jaar oude heeft meer fruit en de dertig jaar oude tawnymeer tonen van noot en caramel. We sluiten af met twee ruby’s: een LBV uit 2008 en een Vintage uit 2001. Grofweg gesteld zijn deze fruitiger maar ook scherper dan tawny’s. Tot slot een Colheita uit 1969. Graham’s heeft maar 4 Colheita’s gemaakt in zijn geschiedenis en deze staat fier overend. Een fruitmandje met verdieping en volgens Leite perfect geschikt voor een sigaar erbij. Het was een leerzame proeverij.
Restaurant Salentein
Ondertussen is in Restaurant Salentein een prachtig buffet opgesteld wat de rest van de middag open zal blijven. Bijna iedereen zit op het terras, het mooie weer houdt aan. Binnen gaat het proeven natuurlijk gewoon door. Ter ere van het 170 jarig bestaan steunt Verbunt actief het Gijsje Eigenwijsje fonds om kinderen met een ongeneeslijke spierziekte verlichting te bieden. Een speciale tafel staat hiervoor in de proefzaal. De 15 pareltjes van Salentein ontbreken natuurlijk ook niet. Verbunt voert een eigen importbeleid, maar de band met Salentein is natuurlijk evident. En terecht, want deze wijnen mogen er wezen. De single vineyard pinot noir is een omrijwijn, dat zo’n mooie pinot noir uit Alto Valle de Uco kan komen. De malbecs en merlots doen er niet voor onder. De instaprange van Portillo biedt een betaalbaar alternatief. Vina Montes Laurent Miquel, Cave de Ribeauville en Chateau Sainte Rosaline. Het ene moois na het andere. 170 jaar lang sterk in het veld. Proficiat!
Charlotte van Zummeren
http://www.winebusiness.nl/index.php/proeverijen/855-voorjaarsproeverij-verbunt-2014
Geen opmerkingen:
Een reactie posten