Translate

woensdag 18 november 2015

Elzas in de Markthal

Elzas in de Markthal

Nadien de Visser
World of Drinks - Elzas Proeverij
Een simpele hashtag zorgde ervoor dat ik afgelopen dinsdag met een groep vrienden wijn stond te proeven in de Markthal. World of Drinks verlootte verschillende prijzen onder de instagrammers die een foto van drank postte met #worldofdrinks. Laat ik nou net wel eens van die foto's posten. De één heeft geluk in de liefde, de ander in het spel.
Zo geschiedde dat ik een proeverij naar keuze won met deze foto. Veni vidi vino, zullen we maar zeggen. Ik koos voor een Elzas proeverij, omdat diep van binnen, als ik écht écht écht favoriete (witte) wijn zou moeten kiezen, ik kies voor de witte wijnen uit de Alsace, ofwel de Elzas in het Nederlands.

Lang & smal: de Elzas

De Elzas is het wijngebied in het noordoosten van Frankrijk tegen de Duitse grens aan. Het vormt een lange, smalle strook van 150 km lang ingekapseld tussen links de Vogezen en de Rijn rechts. De maximale breedte van het hele wijngebied is overigens maar 5 km, dus leuk voor het hardlooprondje (…).
De riesling, gewurztraminer, pinot gris en muscat worden de ‘edele druiven’ van de Elzas genoemd. Alleen van deze druiven mag een Grand Cru gemaakt worden. Zoals een zwaluw nog geen zomer maakt, maakt een pinot gris nog geen Grand Cru. De druiven moeten wel van een bij de wet aangewezen wijngaard komen. Alleen het beste telt hier, en als je er dan zo één te pakken hebt: goddelijk.
De beste wijngaarden liggen op de hellingen, die je vindt aan de voet van de Vogezen. Scheer ze overigens niet over één kam, want elke 100 meter kan de bodemsamenstelling veranderen en dat heeft directe invloed op de smaak van de wijn. Kalksteen geeft bijvoorbeeld meer frisse zuren en citrus – perfect voor de riesling, waar een bodem met weinig kalk juist prima past bij de aromatische gewurztraminer.
We gaan deze smaken ontdekken met de wijnen van Cave de Ribeauville, een van de oudste wijncoöperaties van Frankrijk. Meteen een goed verhaal, want hoewel de meeste cooperaties groot zijn, heeft Ribeauville slechts 40 leden én maken ze, als een van de eerste wijnmakers, biologische wijnen.

Martin Zahn – Crémant d’Alsace

Net als bij clubavondjes beginnen we ook in de Markthal met een bubbel: crémant d’Alsace. Als je bedenkt dat de Elzas naast Champagne ligt, kan het toch niet anders dan dat zij ook de kneepjes van het vak kennen. Zo denkt Frankrijk er wel over, want na Champagne is Crémant d’Alsace de meest verkochte mousserende wijn van het land. Ongeveer 25% van de totale wijnproductie van de Elzas is mousserend. Ze maken inderdaad gebruik van dezelfde methode als Champagne:méthode traditionelle.
Anders dan bij Champagne zijn de toegestane druiven. In de Elzas zijn dat meestal de pinot blanc en de auxerrois. De Crémant die we nu voorgeschoteld krijgen, is gemaakt van 100% pinot blanc – de allemansvriend onder de witte druiven. We proeven een lichte mousse, lekkere bubbels met de (bekende) smaken van appel, abrikoos en perzik. Wil je Champagne drinken en op tafel dansen tijdens Oud & Nieuw, maar heb je niet de jackpot gewonnen? Dan is dit een prima alternatief: 16 euro bij World of Drinks.

Martin Zahn – Pinot blanc

Pinot blanc, de allemansvriend onder de wijnen. Een beetje vergelijkbaar met de random chardonnay uit de supermarkt. Een makkelijke druif, die je kan inzetten na een lange dag werken. Wij typeren deze wijn als zacht. Geen harde zuren of moeilijke zaken. Ongecompliceerd wijn drinken. Lijkt me heerlijk bij witte asperges. Voor 6,99 euro bij World of Drinks.
Markthal World of Drinks

Martin Zahn – Pinot gris

De pinot gris, één van mijn favoriete druiven, vanwege zijn veelzijdigheid. De goede wijnen kenmerken zich door een rond, zwoel, vol karakter. Het zijn vaak wat vettere wijnen, te herkennen aan de tranen in je glas. En in mijn ogen, want dit is prachtig. Het lekkerst met iets uit de zee waar ook een vetje of rokerig tintje in te vinden is, bijvoorbeeld gerookte forel of zoals de wijnkenner van World of Drinks oppert oosterscheldekreeft. Ja, ja, ja!

Martin Zahn – Gewurztraminer & muscat

De twee meest aromatische druiven in een blend, dat belooft wat. De muscat ken je misschien wel van de dessertwijnen uit het zuiden van Frankrijk, bijvoorbeeld de Muscat de Rivesaltes of Muscat de Beaumes de Venise. De zoetige geur van lychees, ietsje honing en wat bloemen, komt je tegemoet. Door die fruitige aroma’s smaakt hij iets zoeter dan zijn voorgangers, de pinot blanc en pinot gris.
Dat maakt het een prima wijn om te serveren bij de Aziatische keuken. Een breed begrip, natuurlijk. Ik neig wel naar iets van fruit, bijvoorbeeld een Thaise kipsalade met mango of Thaise curry met mango en kip.

Martin Zahn – Riesling Grand Cru

Als laatste wijn proeven we de Grand Cru van Cave de Ribeauville. De wijngaard is gelegen op de Osterberg, de door de wet aangewezen Grand Cru wijngaard. In totaal zijn er 51 Grand Crus in de Elzas, die samen zorgen voor slechts 4% van de Elzas wijnen.
Enfin, we nemen een slokje. De frisse zuren spatten je glas uit, wow! Het is een wijn uit 2010, maar heeft vijf jaar na dato zijn frisheid niet verloren. De volwassenheid van de wijn zit ‘m in de rijke, rijpe smaak. We proeven wit fruit en citrus. Heel mineralig, waardoor het bijna lijkt of er iets van koolzuur in je glas zit.

Ik wil naar de Elzas

Zoals je ziet, worden de Elzasser wijnen haast altijd gemaakt van één druivensoort. Wijnen van één druivensoort worden (mono-) cépagewijnen genoemd. Dat zie je bijvoorbeeld ook in Bourgogne, waar de pinot noir (rood) en chardonnay (wit) de lakens uitdelen. In die zin lijken de gebieden wel op elkaar. Al wordt in Bourgogne de druif niet meer (vaak) genoemd op het etiket. Ze gaan er denk ik vanuit dat je dat gewoon weet ;-). Het is veel handiger dat je de wijngaard en de wijnmaker weet, want het terroir bepaalt in deze gebieden de smaak. Op de Grand Crus van de Elzas is dat de standaardprocedure, maar je ziet de naam van de gemeente of wijngaard ook steeds vaker terugkomen op de niet-Grand Cru. Dat laatste is dan misschien niet geclassificeerd, maar kan je wel iets vertellen over het karakter van de wijn. Ja, ik wil naar de Elzas. Naar alle Grand Crus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten