Translate

vrijdag 8 november 2013

Graham’s Six Grapes Reserve Port ondergaat een facelift

Graham’s Six Grapes Reserve Port ondergaat een facelift
Rotterdam, oktober 2013- Recent heeft Graham’s Port één van haar oudste portwijnen gerestyled: Graham’s Six Grapes Reserve Ruby. Een moderne port van bijzondere kwaliteit die de traditie en het cultuurgoed van het wereldberoemde porthuis reflecteert. Ultiem om zo van te genieten, verrassend lekker bij pure chocolade en vertrouwd goed bij stevige kazen, zoals Stilton.


Dezelfde kwaliteit in een nieuw jasje
Onlangs is de Graham’s Six Grapes subtiel gerestyled. Bovenop de capsule is nu het kenmerkende Six Grapes symbool gegraveerd. Ook is er gekozen voor een duidelijkere presentatie, een eleganter lettertype, een andere zeefdruk en mooier papier. Op het achter-etiket staat nu specifieke informatie over de Six Grapes en er is een QR code aan toegevoegd.
De fles zelf is niet veranderd en de kwaliteit van de port is nog altijd even goed.



Een tijdloos symbool van excellentie
Six Grapes is een unieke port die alleen door Graham’s wordt gemaakt. Hij is toegankelijk, heeft veel fruit en is iets minder zoet dan de meeste reserve ruby port. Het merk Six Grapes bestaat in feite al heel lang. Het beeldmerk met de zes druiventrosjes werd door Graham’s in de 19e eeuw gebruikt als een keurmerk voor de betere blend die de Graham’s familie voor eigen consumptie maakte, de zogenaamde ‘Family Reserve’. Het beeldmerk werd op de houten vaten gebrand en is terug te vinden in de oude, handgeschreven handelsregisters. Tijdens de eerste legendarische van het luxe passagiersschip ‘Queen Mary’ over de Atlantische Oceaan in 1936, prijkte de Six Grapes op het First Class menu. De huidige Six Grapes kan gezien worden als een tijdloos symbool van excellentie.

Quinta’s in de hoofdrol
Graham’s Port heeft het geluk over de beste quinta’s in de Dourovallei te beschikken. En die spelen een belangrijke rol in de Six Grapes. Deze port wordt namelijk gemaakt van de beste druiven van de beste wijngaarden van vijf verschillende quinta’s. Quinta dos Malvedos, Quinta da Vila Velha en Quinta das Lages zorgen voor het rijke parfum van rijpe pruimen en zwarte kersen en voor de volle smaak. De stevige structuur van de Six Grapes komt van de druiven van Quinta do Tua en Quinta do Vale de Malhadas.

Grahams Six Grapes flesDagelijkse port voor de vintage liefhebber
Graham’s Six Grapes wordt ook wel de ‘dagelijkse port voor de vintage port drinker’ genoemd. Want je drinkt nu eenmaal niet iedere dag een vintage port… Maar na een lange werkdag op de bank met een heerlijk glas Six Grapes en wat pure chocolade van goede kwaliteit of een stevig, uitgesproken kaasje kan wel hetzelfde ultieme gevoel van genieten geven. In tegenstelling tot vintage port kan Six Grapes direct na aankoop gedronken worden. En een fles Six Grapes blijft makkelijk 4 tot 6 weken na opening goed…maar de kans is klein dat hij dat redt!

Consumentenadviesprijs Graham’s Six Grapes Reserve Port: ongeveer € 16,95.


Graham’s Portwijnen worden in Nederland via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca en de wijnspeciaalzaak, waaronder de ruim 100 leden die aangesloten zijn bij de Wijnkring, www.wijnkring.nl

zondag 3 november 2013

Terre da Vino, Croere, Superiore 2010

Bij mijn vorige werkgever had ik het genoegen om de wijnen van Terre da Vino te mogen verkopen. De fraaie Croere Superiore Barbera D'Alba is naast de Gavi de Gavi (wit) één van de hardlopers van dit wijnhuis.

Op decanter trof ik de volgende beoordeling aan:


Terre da Vino, Croere, Superiore 2010

Decanter average score: 17.25pts/20 (90+/100pts)


Individual judges’ scores: 
Andrea Briccarello 16.5 
Stephen Brook 17.5
Ian D’Agata 17.5

Perfumed, complex nose of red cherries, quinine, cinnamon, nutmeg and stones. Broad, generous, supple and luxurious on the palate, with stylish acidity to balance. The oak gives polish as well as a vanilla sheen, and the acidity keeps things nicely refreshing. 
Price £16 Vinum
Drink 2013–2016
Alc 14%

In Nederland wordt deze wijn geïmporteerd door www.jeanarnaud.com.

Marchesi di Barolo, Paiagal 2010


Marchesi di Barolo, Paiagal 2010

Voor u gelezen op www.decanter.com:


Decanter average score: 17.25pts/20 (90+/100pts)

Individual judges’ scores
Andrea Briccarello 16.5 
Stephen Brook 17.5 
Ian D’Agata 18

Vanilla, cinnamon and nutmeg along with red cherry and flowers on the knockout nose. A very modern-style Barbera; clean and fresh with red cherry and red berry flavours which linger nicely, a juicy mid-palate and savoury finish. This has charm and finesse. 


Price £24.99 Dalla TerraDrink 2013–2016 Alc 14%


In Nederland wordt deze wijn geïmporteerd door www.verbunt.nl en verkocht via www.wijnkring.nl




zaterdag 12 oktober 2013

News: De Grendel wins Three Double Gold medals

News Release
De Grendel Wines
October 2013


DE GRENDEL A TOP PERFORMER AT 2013 VERITAS WINE AWARDS
Three double gold medals for Sauvignon Blanc, Merlot and Shiraz

De Grendel, the historic Durbanville farm on the slopes of the Tygerberg Hills, rejuvenated to produce some of the Cape’s most elegant modern-day wines since bottling its fledgling vintage, scored a triple at this year’s Veritas, one of South Africa’s leading national wine shows. Double gold medals were awarded to the Koetshuis Sauvignon Blanc 2013, Shiraz 2011 and Merlot 2010. 

 

In garnering three of the only 68 double gold medals awarded, De Grendel was ranked among the four top achievers at the show (the other three all being long-established cellars with multiple entries among the nearly 1 800 wines judged). De Grendel’s top honours were also one of only three, six and eight double golds awarded in the Merlot, Shiraz and Sauvignon Blanc varietal categories respectively.

Veteran vintner Charles Hopkins, characteristically pragmatic and unfailingly inclusive, expressed delight on behalf of his ‘team’, which includes owner Sir David Graaff, winemaker Elzette du Preez and vineyard managers Douglas Muzengeza and Kudzai Mwerenga. ‘We’re excited, not only because the wines had to stand out among so many entries but, to get a double gold, at least five of the seven local and international panel members had to score the wine 18 [using the 20-point scale]. It means there is a fair amount of consensus on what constitutes a double gold winner.’

He was particularly pleased with the recognition given the latest vintage of the Koetshuis Sauvignon Blanc. It’s made in smaller quantities (fewer than 2 000 cases) than the farm’s regular Sauvignon (about 10 000 cases). The style is also more restrained: classic, minerally, distinguished by asparagus and gooseberry aromas and flavours and promising longevity in the bottle compared with its immediately accessible, typically tropical, fruit-salad style stablemate. ‘They appeal to different tastes and we enjoy offering both,’ says Hopkins with satisfaction.

Picture Caption: Proud De Grendel winemaking team Charles Hopkins, Joseph Phiri, Norman Ketelo and Elzette du Preez.

The award winner, a blend of carefully selected grapes from the home farm and similarly cool-climate coastal vineyards in Darling, is also the result of cutting-edge viticultural practices. De Grendel subscribes to a Denver, Colorado-based satellite service. The satellite, which circumnavigates the globe in seven-day cycles, provides infra-red aerial mapping of the designated sauvignon blanc vineyards during three days in late January, a key period in the ripening season. By zooming in on chlorophyl levels in individual vines, the team is able to analyse growth patterns based on varying soil types and conditions. Vines are flagged according to their different stages of producing physiologically ripe fruit, which is then harvested depending on required flavour compounds.

 Hopkins is equally delighted with the recognition of the De Grendel Merlot 2010. He says Merlot as a variety requires ‘hard work’ to turn into a ‘soft wine’. ‘The De Grendel is the quintessential feminine, voluptuous, big-fruit wine with all the characteristics I love: mulberry, blackberry, coffee and liquorice drop!’ And the soupçon of Petit Verdot (7%) in the assemblage just ‘rounds it out’.

 

As for the De Grendel Shiraz 2011: ‘It’s caught us with our pants down; I would have preferred to have kept it for another year before release, but demand has pushed us to make it available. So the fact that the judges have lauded it while still so young is wonderful.’ Noting the variety’s readiness to show a ‘sense of place’, he describes De Grendel’s combination of home-grown grapes with those from ‘a block I know very well in Paarl’ as typically spicy with distinctive notes of coriander and fynbos.

 

Both wines were matured for about 12 months in oak barrels: the Merlot all French; the Shiraz including some American oak influence ‘which adds a hint of coconut character’ to its aroma and flavour profile.

De Grendel winemaker Elzette du Preez, recruited by Hopkins in 2006 to join the team, recalls that these three winning varieties have constituted the core of the farm’s small, select range of wines from the beginning. But two of the newer additions to De Grendel’s wine portfolio have also recently received kudos from expert palates.

 The De Grendel Brut Méthode Cap Classique 2011, a classic combination of Pinot Noir and Chardonnay, received a ‘Gold Highly Recommended’ rating at the 12th annual Cap Classique Challenge, the definitive local wine show for sparkling wines made in the traditional French bottle-fermented way. The bubbly, a classic combination of Pinot Noir and Chardonnay but notable for its more feminine fuller, fruitier, softer style, has been Du Preez’s ‘baby’ since inception with the 2007 vintage, launched in 2009.

 The De Grendel Rubaiyat 2010, the farm’s Bordeaux-style red blend of Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot and Cabernet Franc, garnered a gold medal at leading German wine show Mundus Vini. Also introduced in 2009 (with the 2006 vintage), the wine is named after the lyrical poem in four-line stanzas by 11th-century Persian Omar Khayyam. Each vintage is marked by a different quatrain on the label, while the style of the wine remains one of rich, ripe fruit, fine tannins and gentle acidity.

All these wines are available from De Grendel’s stylish tasting room and restaurant with picture-postcard views across the vineyards to Table Mountain and Table Bay.






In the Netherlands the De Grendel wines are imported by Jean Arnaud (www.jeanarnaud.com).
You can find these wines in several wineshops. For Example:

* Schuttelaar Zwolle
* De Laak Nijmegen
* Van Berkum Sittard
* Nan Wijnen Amsterdam
* Hosman Freres Vlaardingen
* Vinius Eindhoven
* Jean Arnaud Wijnkoperij Tilburg
* Maison Florop Maastricht
* Cave Michel Dordrecht
and many others.

donderdag 19 september 2013

Another expression of the Noval terroir


Do you want to discover another expression of the Noval terroir?

Since the 2004 Vintage, our range of fine Douro Wines rivals the excellence of our Ports, offering a complementary approach of the beautiful aromas that our vineyard has to offer...


 See: www.jeanarnaudwijnkoperij.nl for sales prices.


zondag 15 september 2013

Piedra Negra in Decanter



Wijn beschrijven doe je zo

WOSA | September 5, 2013

Wijnschrijver Harold Hamersma (De Grote Hamersma, Parool, Foodtube.nl) geeft tips hoe een goede wijnbeschrijving te maken. Laat je inspireren en beschrijf een Zuid-Afrikaanse wijn – dan maak je kans op een chique overnachting voor twee op wijnkasteel Engelenburg in Brummen.
Be Sociable, Share!

wijncolumnist-Harold-Hamersma

Ooit, in een lang bijkans verloren gegaan verleden, ben ik reclametekstschrijver geweest.
Ja, sorry hoor. De eerste les die ik van mijn allereerste creatief directeur leerde was: ‘You can’t bore people into buying your product’.  Inderdaad, daar is geen woord Nederlands bij. Het was dan ook een Amerikaans bureau waar ik als 22-jarige destijds debuteerde.

Enfin, omdat ik tijdens mijn middelbare schoolopleiding bij Engels in ieder geval wel goed had opgelet, begreep ik vrij snel wat ‘ie bedoelde. Saai boeit niet, Hamersma, zei hij. Slaapverwekkend leidt tot geeuwen, jongen. Bij suf haken lezers af, fijne vent. ‘En geef me nu maar eens te lezen wat je geschreven hebt voor die verzekeringsmaatschappij…’

En laten voor het schrijven over wijn nu precies dezelfde regels gelden.
Wie een ander enthousiast wil maken voor zijn favoriete rood, onvergetelijke witte of verbluffende rosé – Zuid-Afrikaanse strekt in dit geval tot aanbeveling- vermijdt clichés, plichtmatigheden en wijnprietpraat. Daar zijn al glasbakken vol van.

Als ik zelf aan de slag ben – en dat gebeurt vanwege de 7000 flessen die ik per jaar mag beoordelen nog wel eens – ben ik pas tevreden als er in mijn proefnotitie tenminste een woord belandt dat apart is. Een unieke zinswending. Een nog nooit gebruikte gedachte. Een combinatie daarvan vind ik ook goed.

Extra aandacht besteed ik bovendien aan de openingsregel. Immers, je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. En daarbij wordt de laptop ook niet eerder dichtgeklapt voordat er een passend slotakkoord is geschreven.

Dat levert overigens niet altijd fanmail op. Toen ik in een publicatie over een nebbiolo eens schreef dat de drinker getrakteerd zou worden op beschaduwde kersen, donkere drop, de geur van verse asfalt tijdens een noodreparatie op de A4, de schaduwzijde van Leon de Winter, Inez Weski-make-up-zwart en de doorlopende wenkbrauwen van het model-Lombroso waar voornoemde haar boterham mee verdient, kwam er een ingezonden brief van een lezer die zich enorm aan mijn schrijfstijl stoorde.

Maar ik was blij met de reactie. Ik heb hem een vriendelijk berichtje teruggestuurd dat ik niet de enige ben die gelooft in een andere manier van wijnschrijven. Ik heb hem geattendeerd op Auberon Waugh, zoon van Evelyn – Brideshead Revisited -  Waugh.

Deze wijnpublicist vond ik in de jaren tachtig van de vorige eeuw al een inspirerende kerel. Zijn  opvallende columns in het Engelse Literary Review, Tatler en Harper’s & Queen werden in 1986 gebundeld in het boek Waugh on Wine. En dat ligt permanent op mijn nachtkastje. Vanwege de inhoud maar ook vanwege de tekst op de achterkant.

Staat u mij toe –het is in het Engels- om deze even voor u te vertalen.
‘Ik vind het taalgebruik in wijnpublicaties vaak veel te deftig, veel te serieus. Dat kan veel vrolijker en opvallender. Zo moet iemand die over wijn schrijft nooit melden dat ie een wijn ‘lekker’ vindt: hij moet de lezer ervan overtuigen dat hij er hopeloos verliefd op is. En is een wijn teleurstellend dan dient hij dit te beschouwen als een poging om hem te vergiftigen.
Bij het beschrijven van een wijn zijn bizarre en onwaarschijnlijke associaties toegestaan. Sterker nog, deze zijn vereist. Paddestoelen, rot hout, een mestvaalt, de  geur van Franse spoorwegstations, gecondenseerde melk, damesondergoed –alles is goed, als u maar mijlenver wegblijft van de breed geaccepteerde wijnwoordenlijst met fruit en bloemen.  Ik weet niet of het veel helpt, maar het is in ieder geval veel leuker om te lezen.’
Aldus Auberon Waugh.
Kortom, u weet wat u te doen staat.
Ik zit in de jury.

Harold Hamersma geeft tips en aansporing aan alle deelnemers van de ‘Schrijf je wijn’ wedstrijd van Zuid-Afrikaanse wijnen. Meedoen? Proef een Zuid-Afrikaanse wijn, schrijf een originele proefnotitie en mail, Facebook of Twitter die beschrijving naar ons toe. Foto? Film? Kan ook, leef je uit. De beste wijnbeschrijver – wie dat is, wordt besloten door onder andere Harold Hamersma – wint een chique overnachting op wijnkasteel Engelenburg.
Professionele collega’s van meneer Hamersma zijn (sorry!) uitgesloten van deelname.

Good to Know @Vina Errazuriz nr 89

Bijgaand de nieuwste Good to Know van @Vina Errazuriz:









 




zaterdag 3 augustus 2013

Mini horizontale Icon tasting Vina Errazuriz bij Momo's Amsterdam

Last tuesday we had a tasting of the Icon wines of +Viña Errazuriz. in 3 flights we tasted 9 wines.

The informal tasting at Momo Amsterdam (Parkhotel) started with the new Chardonnay van Errazuriz. This chardonnay is from the Manzanar vineyards situated just 12 kilometer from the pacific coast. the so called: Aconcagua Costa

A lovely bright, almost burgundy style of chardonnay, lot's of wood in the nose, good acids in the mouth and realy a great starter.

Vineyard
The grapes for our first Chardonnay Wild Ferment from Aconcagua Costa were grown in our Manzanar Vineyard, a 1,047-hectare estate of hills rising 100–300 m (328–984 feet) above sea level. Owing to its location just 12 km from the Pacific Ocean, Manzanar has a heat summation that ranges from 1,199 degree days in cooler sectors to 1,331 in warmer ones and an average temperature of 18.4°C (65.2°F) in January. These unique conditions make it ideal for growing cold climate varieties such as Chardonnay. In 2005, 28.5 hectares of this variety were planted using clones 548, 95 and 76. Clone 548 produces grapes with great concentration and structure, while clone 95 results in intensely aromatic fruit full of citrus and tropical notes, and clone 76 is an early ripening vine that is well adapted to cold climate conditions. The estate’s vertically trained, drip irrigated vineyards are planted in soils with a thin (40–80 cm) loam layer overlaying a strata of clay and rock. Climate: Rain is limited to the winter months and summer days are moderately warm, with early morning fog and cool afternoon breezes. Soils: Thin loam layer overlying clay and rock strata.

Harvest Notes
Picking Dates: March 18-27
 
Historic Averages:
Heat summation (Oct–Apr): 1,250 degree-days
·
Mean temperature (Oct–Apr): 16.3ºC / 61ºF
·
Temperature oscillation (Oct–Apr): 13.8ºC / 27°F
·
Rainfall (year round): 354 mm / 14 in


A mild winter on Aconcagua Costa led to early budbreak (at the end of July in the highest zones), but temperatures fell again in early September, slowing growth of the shoots, with high, low and average temperatures approximately 1.8°C (3°F) lower than in the previous year. Following this, the vines developed as they had the previous year, but in April temperatures again dipped below the previous year’s average, which delayed the harvest by a week compared to last season. No frost was recorded during the growing period. The final heat summation was 1,158 DD, 41 fewer than in 2009. The rather cold November temperatures affected fruit set, which reduced yields of the whites to 25% below expected levels. These conditions led to a harvest of high quality fruit with good concentration and fruit expression.

Vinification
The grapes were hand-picked early in the morning and transported to the cellar while still cool, then the clusters gently crushed. The must was cold decanted in stainless steel tanks to increase clarity before fermentation. Since the native yeasts used in the wild ferment process have not been selected for their technical properties (such as SO2 resistance and alcohol resistance), they are more stressed during fermentation. This effect, and the presence of a greater variety of yeasts during wild fermentation, led to different concentrations and proportions of byproducts, which added distinctive flavors and therefore more complexity to the wine. Fermentation was carried out at 16°–24°C (61°–75°F), and approximately 33% of the final blend underwent malolactic fermentation. The wine was fermented in French oak barrels, 12% of which were new, and aged for 12 months then cold stabilized for two weeks at -3°C (27°F).

Winemaker's Comments
A pale yellow color with greenish tints, this wine offers elegant fresh tropical fruit notes with touches of quince and honey that evolve into white floral notes accompanied by a hint of truffle. The fruit reemerges on the palate, accompanied by a subtle minerality that adds complexity, elegance, and a lively acidity that adds a refreshing and juicy mouthfeel. Moderate in volume and body, this wine offers great elegance. Its intense fruit and acidity ensure its great cellaring potential.
 
After this first wine we tasted a flight of La Cumbre 2009-2008-2007
These wines (all Syrah based) were already pleasant to drink. My personal fav: 2007. the 08 is great and better in a few years. 2009 is to young at this stage but will be the greatest of these three vintages.
 








 
 
 
 















 
The Second flight: Don Maximiano 2007-2008-2009
 
 
 
 
 


 
 
 





The 2008 vintage was the most beautifull wine for me personaly.


 The third flight:  Vinedo Chadwick 2008-2009-2010











It hard to make a choice between those 3 vintages. The 08 is round full. the 09 a bit more fibrant. The 10 nice in acidity. What i prefer....? Depends on the food.

 

Good to Know 88

+Viña Errazuriz GTK Nr 88 is out:
Again great scores at the Worlds Icon Judgement in Sao Paulo


Quinta do Noval 2009

Yesterday evening after a great BBQ we tasted a big red wine from Portugal.
 
The Quinta do Noval 2009 DOC Douro.

A great wine with lots of fruit, finesse and power. We drank it at a temp of 18 degrees Celcius, (cooled in the fridge). The lower temperature made this wine even more attractive.

Some technicalinfo:

Quinta do Noval 2009 Douro DOC

Producer – Quinta do Noval Vinhos S.A.

Origin of grapes - This red wine was made at Quinta do Noval using carefully selected grapes

100% grown on the steeply terraced vineyards of Quinta do Noval in the heart of the Douro Valley in

Northern Portugal.

Grape Varieties – 50% Touriga Nacional; 40% Touriga Franca; 10% Tinto Cão

Age of Vines – Over 11 years

Pruning Method – Cordon bilateral and Guyot.

Soil Type – Schist

Fermentation Method – Pump over, in stainless steel vats with temperature control at 28ºC.

Ageing – 100% in French oak. Bottled end of June 2011 – 900 cases of 9 lts.

Alcoholic Degree – 14,5% vol.

Residual sugar – 2,2 g/l

Total acidity – 5 g/l AT

Ph – 3,64

Harvest Conditions

In 2009 we had a wet and cold winter at Noval, a springtime with little rain and a very dry summer with temperatures inferior to the average, with the exception of the months of June and September (+7,4ºC). These factors had a direct influence on the temperatures to which the leaves and the grapes were exposed, on the diminution of the evapotranspiration of the vine, and resulted in a longer active period of the vine during the day. In consequence the vine preserved its foliage well during the whole vegetative cycle, and achieved an efficient distribution of water to the plant.

The flowering in the end of may was favorised by suitable temperatures and low rainfall, resulting in good fruit without any coulure or millerandage. The ripening was precocious and balanced until mid August, exploding after that due to high temperatures and very dry weather. At the moment of the harvest the grapes were in excellent health.

For the unfortified red wines, the results were outstanding, giving wines of full opulent fruit with great finesse and structure.