Translate

zaterdag 23 maart 2013

Good to Know 84

Vina Errazuriz zet grote wijnhuizen op grote achterstand tijdens "Berlin tasting" in Dubai:



Het persbericht:





 


zaterdag 2 maart 2013

Vina Errazuriz aanbieding van de maand Maart

 
Bij vele wijnspeciaalzaken zijn vanaf 7 maart aanstaande de wijnen van +Viña Errazuriz in de aanbieding.
 
Ondermeer bij:
Groningen: Beans & Grapes
Assen: Andries Wijn en Delicatessen
Zwolle: Schuttelaar Wijn en Delicatessen
Almelo: Huuskus Wijn en Delicatessen
Deventer: het Deventer Wijnhuis
Hengelo: De Wijnhal / Wijnkoperij Hamburg
Nijmegen: De Laak Delicatessen
Tilburg: Wijnkoperij Jean Arnaud
Sittard: Van Berkum
Heerlen: Les Cave Philopierres
Maastricht: Maison Florop
Eindhoven: Vinius
Amsterdam: Nan Wijnen
Soest: Joh Mets
Vlaardingen: Hosman Freres
Bennebroek: Lommerse
 

Jean Arnaud zoekt samenwerking

 
Wijnimporteur Jean Arnaud Wijncom BV uit Tilburg zoekt samenwerking met wijnspeciaalzaken en slijterijen die op basis van regionale exclusiviteit willen samenwerken. Heeft u interesse in exclusieve merkwijnen in uw assortiment?
 
Neem dan contact op met vakhandel@jeanarnaud.com
 
Jean Arnaud Wijncom BV importeert o.a.:
 
 Vina Errazuriz
Misty Cove
Protos
Francois Lurton
Fumees Blanches
ValCosta Estate
Bateaux de Janeil
Domaine Paul Blanck
Bigi
Cycles Gladiator
Rapitala
Spy Valley
Quinta do Noval
Longview
Astrolabe
Domaine Solitude
Chateau Villegeorge
Chateau Toutigeac
Vina Vilano
Chateau de Campuget
Boerenwijn
The Ned
Feudo Monaci
Castello Monaci
Teressa Rizzi
TorreSeracena
Castillo do Tomas
Bodega's Piedra Negra
Hahn Estate
en nog vele andere ...
 
 
 
 
 

Vina Vilano Rueda en Ribera del Duero

 
Wilt u ook de wijnen van Vina Vilano in uw assortiment?
Neem dan contact op met vakhandel@jeanarnaud.com

Veni Vidi Bigi


Wilt u ook de wijnen van Bigi in uw assortiment?
Neem dan contact op met vakhandel@jeanarnaud.com





Good to know nr 82 @vina errazuriz


dinsdag 1 januari 2013

Champagne R & L Legras by Charlotte van Zummeren



woensdag, 02 januari 2013 06:29

http://www.winebusiness.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=674:champagne-r-a-l-legras&catid=2:actualiteiten&Itemid=5


 

 

Champagne R & L Legras Deze site zet ook begin januari een aantal champagnes in het zonnetje, het is er de tijd voor tenslotte. Vandaag champagne uit de grand cru gemeente Chouilly: R & L legras. De gebroeders Legras kozen Gérard Barbier als wijnmaker van hun domein. Barbier heeft een feilloze neus voor champagne en is ook een perfect ambassadeur voor het Franse prikwater. Hij is in staat geweest voor R & L Legras contacten te leggen met de moeilijkste groep klanten die er bestaat: eigenaren en sommeliers van restaurants met Michelin-sterren in Frankrijk.
 

 
Champagne Legras Blanc de Blancs wordt gemaakt van uitsluitend chardonnay druiven. Omdat de druiven exclusief afkomstig zijn uit de gemeente Chouilly, de familie heeft daar 20 hectaren wijngaard, heeft de champagne van R & L Legras recht op de status van Grand Cru.
Barbier bezit het talent om van de héél lichte en wat zurige basiswijnen een subtiele cuvée te maken, een must voor de champagneliefhebbers. Elk jaar nodigt Gérard Barbier in maart een select gezelschap van sommeliers en wijnjournalisten uit om Champagne Legras Brut Blanc de Blancs Chouilly Grand Cru te komen proeven. Het assembleren van de basiswijnen is ieder jaar weer een bijzondere uitdaging in de champagnestreek. Barbier heeft op dat gebied een naam opgebouwd.
 
Michael Edwards over R & L Legras: ‘I have a special fondness for the wines of Chouilly, the northern grand cru Chardonnay closest to Epernay. At their best, they combine exuberance and generosity of cool-site fruitiness with dancing mineral flavours on the tongue. Since the early 'seventies, R. & L. Legras have been the leaders in this large village. Theirs are perfect champagnes for fish,- anything from shrimps and crab to grand dishes like turbot and sea trout. Legras have been stalwarts of the great cellar at Lameloise, my favourite restuaurant in Burgundy.’
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Proefnotitie

 
Deze blancs de blancs van enkel chardonnay druiven is een champagne voor de liefhebber. Door het droge karakter – het dosage is bescheiden met 6 g/l - en de zuren matcht de wijn perfect bij gerookte zalm of sushi. De liefhebbers zullen een glas Legras Blanc de blancs geschikt achten voor ieder moment van de dag: fris en verkwikkend. Voor anderen is het een perfecte eetwijn. Aan u de keuze.
 
 
In het jaar 2000 kwam de ‘special harvest champagne’ Saint Vincent op de markt. Gérard Barbier gebruikte daarbij de beste wijnen van de zeer geslaagde oogst 1990. De bijzondere fles is getooid met een label waarop een fragment van een zestiende eeuws kamerscherm uit het befaamde Parijse restaurant Tour d’Argent gebruikt werd. Het spreekt vanzelf dat het restaurant deze champagne ook als bijzondere wijn aanbiedt.
 
Champagne R & L Legras wordt geïmporteerd door Importeur Jean Arnaud uit Tilburg en is verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels. De Blanc de blancs kost € 35,--
 
 
Met dank aan Michael Edwards en zijn weergaloze boek The Finest Wines of Champagne

www.hubrechtduijker.com recensentie Mt Difficulty wines

 
Het jaar is amper begonnen en nu al een wereld recensentie van www.hubrechtDuijker.com over @MtDifficultywines uit Central Otago New Zealand. Deze wijnen zijn ook te proeven op de #wine_professional 2013 (@horecava) op de stand van @pitchpr/ @jeanarnaudwijn
 

 

En dan nu, via de wijn, naar de andere kant van de wereld. Naar het zuidelijkste wijngebied van Nieuw-Zeeland én de wereld. Namelijk Central Otago. Dat in zijn land bovendien het verst van zee ligt en Nieuw-Zeelands hoogste is (200 à 400 meter). Het stille, vrijwel verlaten landschap met zijn groene heuvels en lage bergen doet enigszins denken denken aan de Schotse Hooglanden – zij het dat het er wat warmer is. Hartje zomer, januari dus, wordt het overdag overdag 15 à 20 graden Celsius.


Bovendien valt er beduidend minder regen. Gedurende jet lange, zonnige jaar blijft het doorgaans zelfs droog. De oogst vindt relatief laat plaats, vanaf begin april tot zelfs laat in mei. In deze zonnige koel-klimaatstreek is pinot noir de meest geplante variëteit (1365 hectare, aandeel ruim 70 procent) en geeft meestal wijnen die zowel fruitig en verfijnd zijn, als krachtig; 14 procent alcohol is heel gebruikelijk. Daarnaast doen witte rassen het er heel goed, waaronder pinot gris (tweede plaats, bijna 220 ha), riesling (80 ha), chardonnay (46 ha), sauvignon blanc (45 ha) en gewürztraminer (17 ha). De gewoonlijk arme gronden, met daartussen talrijke meren, beken en rivieren, variëren van sterk kiezelhoudend tot o.m. leisteen, löss, zand- en kleihoudend.

Aanvankelijk werd in Central Otago uitsluitend gewoon fruit geteeld, maar na een voorzichtige start in 1972 is de wijndruif nu dominant. De ongeveer vijftig wineries betrekken hun druiven van bijna 1800 hectare (5 procent van Nieuw-Zeelands totaal).










Vanwege de bescheiden productie worden wijnen van Central Otago weinig geëxporteerd. Alom vreugde dus om hier recentelijk een hele reeks te vinden van het toonaangevende domein Mt Difficulty. Dat jaarlijks ongeveer 60.000 flessen voortbrengt van een dozijn verschillende wijngaarden, de meeste gelegen op de zuidoever van de Kawarau River. Eigenaar Matt Dicey (foto), een gediplomeerde oenoloog die veel internationale ervaring heeft opgedaan, begon zijn winery in 1998 – met spectaculair succes. Zijn wijnen, met voorop een aantal Pinot Noirs, werden vaak geprezen en kregen hoge scores van critici. Je kunt ze uiteraard ter plekke drinken, in het eigen restaurant van Mt Difficulty, bijvoorbeeld een Pinot Noir in combinatie met eendenborst.


Daardoor geïnspireerd heb ik dat ook thuis gedaan. Dat gebeurde met met de Long Gully Pinot Noir 2010, een dimensierijke, intens smakende, krachtige Mt Difficulty Single vineyard wijn met aroma’s van bessen, zwarte kersen, kruiden, hout en zachte zuren. Net een mooie Bourgogne, maar dan gespierder, fruitiger en frisser. De adviesprijs is trouwens ook Bourgondisch, €59,50. De duidelijk rijpere, iets goedkopere Long Gully Pinot Noir 2007 werd eveneens aangevoerd. Op de een of andere manier deed deze Mt Difficulty het héél goed bij de romige roodschimmelkaas Epoisses. Heel smakelijk en tegelijk vief, met behalve wat cassis en ander besfruit ook vaag iets dierlijks, een hint van laurierdrop en zwart fruit, plus beheerste roostertonen, is een andere complexe Single Vineyard wijn, de Target Gully Pinot Noir 2010. Per fles €59,50. Bij varkenshaas (bio uiteraard) met pruimedanten (plus een vleesjus daarmee) genoten we zeer van de Roaring Meg Pinot Noir 2011. Want deze ferme rode wijn heeft ook iets van pruimen/pruimedanten in zijn zacht frisse smaak, naast bessen, waaronder cassis, en een beetje kruidig hout. Ook bij andere vlees- en wildgerechten die bereid zijn met zwart fruit zal-ie ongetwijfeld minstens zo lekker smaken als een goede Bourgogne. Prijs €19,95. Opvallend is ook hoe weinig (rest)suiker al deze Pinot Noirs hebben, meestal nul of minder dan 1 gram per liter.












Zo’n echt droge, maar tegelijk sappige, expressieve, levendige creatie is de Pinot Noir Bannockburn 2011, gaaf en evenwichtig met met fris besfruit als dominante smaakfactor. Reken op €33,95. Expressieve witte wijnen worden door Mt Difficulty eveneens bereid. Neem alleen al de Roaring Meg Sauvignon Blanc 2012, buitengewoon aromatisch, knisperend fris en gul voorzien van zowel plantaardige elementen als fruit, van citrusvruchten en lychees. Prijs €15,95. Een andere witte winnaar is de Bannockburn Pinot Gris 2012, geurig en smaakrijk, romig en sappig, met mild fruit van peer, appel en perzik. De wijn deed denken aan de beste soorten Pinot Gris van Oregon – en da’s een compliment. Fles €18,45. Wijnen van Mt Difficulty worden in kleine aantallen verkocht door een stuk of twintig zaken, waaronder Andries (Assen), Florop (Maastricht), Hamburg Wijnen (Almelo), Hosman Frères (Schiedam), Jean Arnaud (Tilburg, de importeur, voor meer adressen info@jeanarnaud.com), Joh. Mets (Soest), Nan Wijnen (Amsterdam), Schuttelaar (Zwolle), Van Berkum (Sittard) en Vinius (Eindhoven).



zaterdag 1 december 2012

Vina Errazuriz wine photographer of the year competition


Wijnen van Vina Errazuriz worden voor Nederland en Belgie geimporteerd door Jean Arnaud Wijncom uit Tilburg (www.jeanarnaud.com)

Marisco Vineyards wins again


Brent Marris (Marisco Vineyards)
 
De wijnen van Marisco Vineyards, de Kings Serie en The Ned worden in Nederland geimporteerd door Jean Arnaud Wijncom uit tilbirg. www.jeanarnaud.com



Protos News





In Nederland wordt Bodegas Protos geimporteerd door Jean Arnaud Wijncom bv.
Www.jeanarnaud.com

Astrolabe Sauv blanc Nieuw Zeeland

 
 
 

Internationale TOP scores voor Astrolabe

 

In Nederland wordt Astrolabe geinpoteerd door Jean Arnaud Wijncom BV. www.jeanarnaud.com

Gold medal to the Broy Bianco DOC Collio 2010

 Vinitaly - 20th International Wine Competition

 

FRIULI VENEZIA GIULIA AWARDED WITH A GOLD AND A SILVER MEDAL THANKS TO EUGENIO COLLAVINI VITICOLTORI SRL

Verona, 20 November 2012 – A Gold medal to the Broy Bianco DOC Collio 2010 and a Silver Medal to the Forresco Rosso DOC Colli Orientali del Friuli 2005: this is the result obtained by Eugenio Collavini Viticoltori from Corno di Rosazzo in Friuli Venezia Giulia (Italy) at the 20th Wine International Competition, the “World Wine Cup” that took place in Verona, from November 12th to 16th 2012.

Out of 2.269 samples from 23 Countries, total of 16 Grand Gold Medals, 17 Gold Medals, 19 Silver Medals and 18 Bronze Medals were assigned, confirming the Competition as the most selective in the world. The 105 jurors included 42 of the most qualified international foreign journalists from all continents.

The full lists of medal winners and special mentions for the 20th International Wine Competition and the Gold, Silver and Bronze labels for the 17th International Packaging Competition are available at www.vinitaly.com 

 

Veronafiere Press Office


Tel.: + 39.045.829.82.42 – 82.85 – 82.10

dinsdag 13 november 2012

Pago Arínzano

Zoom Tendencias - Arínzano, much more than Oenotourism


27th Oct 2012


‘Zoom Tendencias’ is filming in Señorío de Arínzano, a beautiful estate situated between La Rioja and Bordeaux, the winery projected by Pritzker Prize winning architect Rafael Moneo.

The Arinzano winery truly becomes part of the terroir it occupies. This Estate has obtained Pago qualification, the highest status for a wine in Spain, above 'Denominación de Origen Calificada'.

The Señorío de Arínzano estate has been recognized for the excellence of its vineyards since the 11th century. In 1988 the Chivite family acquired the Arínzano estate convinced that the uniqueness of the terroir, its history, art and environment would give rise to wines that would be a reference of the highest quality and singular character.

Julian Chivite is the eleventh generation: “It is a dream come true. First buy, plant and then build side by side with Rafael Moneo this Arinzano Estate, which is the crown jewel for us. There are three historic buildings: the neoclassic church, the 16th century defence towel and the 18th century rural mansion. The winery embraces these three buildings. All of these would have no sense without the 128 Hectares of PAGO vineyards”.

Its new Pago wine Arínzano La Casona has been made under the direction of Oenology Professor at the University of Bordeaux, Denis Dubourdieu: It is a unique concept in the world, and this is its merit. A small green paradise, embraced by mountains, the climate cold at night and warm during the day, what allows Tempranillo grapes mature slowly”.

Winemaking is carried out with the latest technology. Each parcel is hand picked and double selected to make sure only the best grapes are used. Once inside the winery, grapes are moved entirely through gravity and conveyor belts so as to guarantee the most delicate treatment possible.

Chardonnay and Merlot grapes, among others, are grown in the estate. Although the main variety is Tempranillo, which gives fine, elegant wines, with excellent structure

zaterdag 10 november 2012

Lowest global wine crop since 1975

Lowest global wine crop since 1975
LAJOURNEEVINICOLE.COM | 09/11/2012 | EDITION N°326
Confirming a raft of estimates published over the last few weeks, official figures released this week by the International Organisation of Vine and Wine (OIV) revealed that global wine production in 2012 is likely to range between 243.5 and 252.9 million hectolitres (248.2 mhl mid-range estimate), its lowest level since at least 1975.
PUBLICITE
Among the major EU wine producing countries, only the production forecasts for Portugal and Greece have increased, though the increases came on the back of fairly low 2011 production volumes. Countries where output followed an upward trend are mainly in the southern hemisphere: Chile achieved a record level with 10.6 mhl (+15.5 percent/2010) and South Africa showed an increase of 4 percent (10 mhl). The United States posted a sharp upturn in 2012 wine production, but this was in comparison to the short crop of 2011 (20.55 mhl excluding juice and musts, +7.1 percent).
Some of the decreases witnessed this year can be ascribed to a fall in area under vine. A number of OIV member countries reported a reduction in vineyard areas between 2011 and 2012. Although the three-year period during which the EU offered grants for permanent vine removal has come to an end, further declines were nonetheless reported. At the same time, the growth rate of planted areas in the southern hemisphere and the United States remained positive, despite a slowdown in the overall rate. Within Europe, climatic conditions had a major influence on volume output.
Concurrently with this, growth in world wine consumption seems slightly shakier than it did last year. Available data suggests that current consumption ranges from 235.7 to 249.4 million hectolitres. The smaller figure casts doubt on the strength of the recovery witnessed from 2010 onwards. Low production levels this year, whilst seemingly positive in terms of price trends, may well cause consumption levels to decline as price hikes at source filter through to consumers in the more hesitant markets such as Russia and China.

zondag 4 november 2012

Maandmagazine November www.hubrechtduijker.com




 
 
Is Sauvignon Blanc de nieuwe trend? Het heeft er alle schijn van, want steeds vaker verschijnen
versies van deze per definitie frisse witte wijn. Zelden ook heb ik er in korte tijd zo veel geproefd, en ook zulke fraaie – de meeste voor mij allemaal nieuw. Tot de top reken ik de Sauvignon Blanc Province 2011 van Astrolabe, afkomstige uit het Nieuw-Zeelandse Marlborough. Heel expressief, heel levendig, zowel grassig als groen fruitig en voorts vrij stevig van structuur. ‘Wereldklasse!’ noteerde ik. De wijn is voor circa €19 te koop bij o.a. www.jeanarnaud.com in Tilburg, www.josephvino.nl in Haarlem en www.wellingtonwinery.nl in Hoofddorp.




Het geheime wijnwapen van Argentinië, is bonarda. Een druif in de diepe schaduw van de inmiddels alom gevierde malbec. Maar wel wijnen gevend die minstens zo gaaf zijn. Exemplarisch in zijn soort is de Valcosta Bonarda 2011, vervaardigd door een voor het eerst exporterende bodega in Mendoza. De wijn, mooi gebalanceerd, valt op door zijn donkerrode kleur en dimensierijke, kruidige fruit van zwarte vruchten en bessen, terwijl een vriendelijke frisheid de alcohol in toom houdt. Voor €8,95 wordt-ie verkocht door o.a. Jean Arnaud (Tilburg), Van Berkum (Sittard), Hosman Frères (Vlaardingen), De Laak (Nijmegen), Schuttelaar (Zwolle) en Vinius (Eindhoven).







 

Het is een creatief concept, Wine Wonders of the World, een half dozijn wijnen uit drie verschillende landen, in samenwerking gemaakt door de Fransman François Lurton en de Nederlandse importeur Jean Arnaud. Van de serie heeft er één mijn duidelijke voorkeur, de rode Wine Wonders of the World Syrah Grenache 2011. Een stevige Pays d’Oc, genereus fruitig (zwarte vruchten, waaronder vijgen), een tikje fris en subtiel gekruid. Net als de andere kost-ie €5,49 bij Plus, www.wijnenvanplus.nl.




zaterdag 20 oktober 2012

Perswijn Magazine presents De Grendel Wines

Perswijn Magazine een prachtige review van Rene van Heusden over onze wijnen van De Grendel.


Graaff, Grendel & Hopkins


Gevraagd om even te poseren voor een foto, verontschuldigt Charles Hopkins zich dat hij geen tijd gehad heeft om zich te scheren.
Hij is na een lange nachtvlucht uit Kaapstad rechtstreeks van Schiphol overgebracht naar brasserie Fitch & Shui in het Amsterdamse WTC om daar wijnen van De Grendel te becommentariëren. Het is zijn eerste stop tijdens een Europese promotietour. Hopkins is namelijk keldermeester van dit wijngoed in Durbanville, onder de rook van Kaapstad.

Prominente eigenaars

Het in 1720 gestichte De Grendel is een uitgestrekte plaas met de nodige historie en honderden hectaren grond, maar wijnbouw wordt er pas sinds het begin van deze eeuw bedreven. Voordien stond het boerenbedrijf volledig in het teken van raspaarden, schapen, koeien en graan. Ook vandaag de dag is er nog sprake van gemengd agrarisch bedrijf.

De Grendel is sinds enkele generaties eigendom van de prominente familie Graaff. Je zou die als herenboeren mogen aanmerken. Deze van oorsprong Afrikaner familie is een immers van de weinige in Zuid-Afrika die sinds 1911 de erfelijke Engelse titel baronet mag voeren.

De eerste ‘Baronet of Tygerberg’, Sir David Pieter de Villiers Graaff, was behalve een geslaagd zakenman die fortuin maakte met koelhuizen ook burgemeester van Kaapstad en bekleedde diverse ministersposten. Zijn oudste zoon, De Villiers Graaff, voerde als politicus oppositie tegen diverse naoorlogse apartheidsregeringen.

De derde baronet en huidige eigenaar, David de Villiers Graaff, was op zijn beurt een verligte minister in de regering De Klerk én degene die achtereenvolgens het besluit nam om op De Grendel wijn te gaan maken, een kelder volgens de principes van Feng Shui te laten bouwen en, zoals dat in Zuid-Afrika tegenwoordig bijna onvermijdelijk lijkt voor een beetje wijngoed, ook maar een restaurant te openen.

Ervaren wijnmaker 

Ondanks zijn Engelse naam is Charles Hopkins in zijn hele doen en laten een echte Boer die vloeiend Afrikaans spreekt. Zoals het hoort aan de Kaap. Hij is een van die mannen die zich niet bekommert om uiterlijk vertoon als een gladde kin – op de site van De Grendel staat overigens nog een foto van hem met substantieel gezichtshaar! – en al evenmin om gladde praatjes. Aan gelikte powerpointpresentaties heeft al evenmin boodschap. Liever laat hij je een paar stukken steen uit zijn wijngaard zien. Hij is immers een volbloed wijnmaker, geen marketeer.
Charles Hopkins
 
 

Hopkins studeerde oenologie in Stellenbosch aan de wijnbouwschool Elsenburg en werkte in de jaren negentig als wijnmaker bij Bellingham. Van 1999 tot 2005 was hij keldermeester voor Graham Beck in Franschhoek. Tussen de bedrijven door deed hij buitenlandse ervaring op in o.a. Sonoma, Bordeaux, diverse Zuid-Amerikaanse landen, Australië en Spanje. Wat in Zuid-Afrika zwaar telt: Hopkins won diverse malen dubbelgoud bij de jaarlijkse Veritasproeverij.

Eind 2005 stapte hij over naar De Grendel. Daar zat wel enige logica in, want namens Graham Beck was hij al betrokken geweest bij de vinificatie van de eerste wijnen van De Grendel in 2004 en 2005, waarvan de eigen kelder pas in 2006 tot stand zou komen. Men kende elkaar dus.

Aan de andere kant moet het ook wel even wennen geweest zijn, want Hopkins had zich tot dan toe vooral ontpopt als rode wijnmaker met een voorliefde voor druiven als shiraz, pinotage en cabernet franc. Bij De Grendel speelt sauvignon blanc echter een voorname rol met een aandeel van 40 procent binnen de totale productie van ongeveer 360.000 flessen.

Gunstige ligging

De wijngaarden van De Grendel liggen even buiten Durbanville, pal tegen de noordoostelijke rand van Groot Kaapstad op slechts twintig minuten vanuit het centrum. Afgezien van de wijngaarden in Constantia liggen ze het dichtst bij de Tafelberg, met een werkelijk schitterend uitzicht daarop.

De heuvels van Durbanville vormen een van de koelste herkomstgebieden van Zuid-Afrika. Geen echt cool climate zoals in Noordwest-Europa, maar wel koel naar Zuid-Afrikaanse normen. De Atlantische Oceaan ligt hemelsbreed immers op maar 7 kilometer afstand. Niet voor niets installeerde de VOC hier kanonnen om de komst van schepen mee aan te kondigen. Die traditie wordt op De Grendel nog altijd in ere gehouden door eens in de maand salvo’s af te vuren.
Tafelberg en Atlantische Oceaan
 

De constante instroom van koele lucht van zee in combinatie met een vrij hoge ligging op zo’n 200 meter boven zeeniveau, zorgt voor een uitstekend mesoklimaat. De bodem heeft als basismateriaal leisteen in diverse gradaties van verwering met verder ook kiezel en klei. Ook komt Hutton voor, een bodem op basis van verweerd graniet.                   

Hollands kanon
Klimatologische en geologische condities zijn zodanig dat correctie van de pH, beter bekend als aanzuren, niet nodig is. Met andere woorden: de wijnen hebben van zichzelf de gewenste zuurgraad. Een kleine handicap is echter wel dat de aanplant nog jong is.

Bij De Grendel wordt veel aandacht besteed aan het bepalen van de ideale plukdatum. Het gebeurt aan de hand van gedetailleerde infrarood-fotografie vanuit de lucht, die precies laat zijn welke stokken binnen een en hetzelfde perceel al wel of nog niet helemaal rijp zijn.

Maar Hopkins houdt er ook van om een beetje te spelen met de rijpheid en vinificatie zijn druiven. Dat wordt het beste gedemonstreerd aan de hand van twee versies Sauvignon Blanc die hij bottelt.

Proef op de som

Samen met zijn rechterhand Elzette du Preez – de wijnmaakster die in Nieuw-Zeeland haar licht op stak voor sauvignon blanc en pinot noir – maakt Hopkins op De Grendel een opmerkelijk uitgebreid gamma wijnen.

Enkele daarvan, zoals de mousserende Methode Cap Classique en de Pinot Noir worden (nog) niet in Nederland ingevoerd. In Amsterdam liet hij onderstaande wijnen proeven in de genoemde volgorde. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen inclusief ‘tijdelijk verhoogde’ BTW.

Rosé 2011

Een zeldzaamheid in Zuid-Afrika: een door Veritas met goud bekroonde rosé. Samengesteld uit 60% cabernet sauvignon en 40% pinotage en gevinifieerd met directe persing van druiven die specifiek bedoeld waren voor de productie van een rosé met een bescheiden hoeveelheid alcohol.

In dit geval is sprake van slechts 12,5 %. In kleur, geur en smaak trekjes van aardbeien en ander rood zomerfruit, tegelijk zacht en rond, maar wel met natuurlijke frisheid. Voldoende vulling, kruidig dropje, keurig droge finale. Als je van rosé houdt een heel aardig glas.

€ 8,95

Sauvignon Blanc 2012

Naar volume de met afstand belangrijkste wijn van De Grendel. Koel vergist op 13 °C met aansluitend drie maanden gistcontact. Volgens Hopkins heel bewust gemaakt in een qua aromatische expressie tropische stijl. Dat klopt, gegeven het tropische fruit als passievrucht en guave in geur en smaak, flink wat body en ronding, 13,6 % alcohol, 3,2 g/l restsuiker, tintelende zuren, spanning. Aantrekkelijke wijn, heel geslaagd.

€ 11,95 (2011)

Sauvignon Blanc Koetshuis 2010

Speciale cuvée Sauvignon Blanc met meer nadruk op structuur. Herkomstbenaming Coastal Region, want een deel van het fruit is afkomstig uit Darling. Later en rijper geplukt dan het fruit voor de gewone Sauvignon en kreeg zowel een langere schilinweking als gistcontact, plus bâtonnage. Dat is te merken aan het lie-karakter en de veel krachtiger structuur van de wijn.

De wat strenge geur met groene asperge en vuursteen doet, enigszins paradoxaal gelet op de latere pluk, denken aan ‘grassige’ Nieuw-Zeelandse Sauvignon). In de smaak is dat minder het geval. Die is breed en vol met 14,2 % alcohol, bepaald niet zo tropisch als de officiële informatie van De Grendel voor de jaargang 2011 wil doen geloven en eerder aan de ‘minerale’ kant. Maar goed dit is dan ook 2010 met duidelijke sporen van ontwikkeling. Redelijk complexe, bij uitstek gastronomische Sauvignon voor gevorderde drinkers.

€ 13,95 (2011)

Pinot Gris 2011

Gemaakt van overgeënte cabernetstokken, qua stijl eerder in de lijn van Noordoost-Italië dan de Elzas. Voor 20% vergist op vat, de rest op tank. Bescheiden neus met wat appel en (kwee)peer en een snufje vuursteen. Stevige smaak, 14% alcohol, volledig droog, ronding. Correct, maar zou wat meer expressie mogen tonen.

€ 11,45

Viognier 2012

Half op tank, half op nieuw Frans eiken gevinifieerd, geen malo, 150 dagen gistcontact. Vrij gesloten en neutraal in de geur, niet echt ‘typisch’ viognier, zachte hint van wit fruit. Levendige smaak, behoorlijke vulling, 13,7 % alcohol, nu wel wat meer uitgesproken wit fruit, perzik, goede zuren (zeker voor een Viognier!), mooie balans. Hoogst intrigerend is het gegeven dat van het hout in vrijwel niets te merken is.

€ 11,45

Winifred 2010

Assemblage van 43% chardonnay, 39% sémillon en 18% viognier. De sémillon werd volledig op tank vergist, de chardonnay deels op tank en deels op nieuw eikenhout, de viognier volledig op vat. De wijnen op tank ondergingen geen malo, die op vat wel.

Een in alle opzichten tamelijk complexe wijn met de citrustoets en zuren van de sémillon, de rijpheid en ronding van de chardonnay, evenals het witte fruit en rijke mondgevoel van de viognier. Nette 13,5% alcohol dankzij de matigende invloed van de sémillon, versmolten hout, fruit, wederom goede zuren. Veelzijdige eetwijn.

€ 13,95

Merlot 2008

Pure Merlot met 13 maanden houtopvoeding, waarvan een derde nieuwe vaten. Ondanks zijn leeftijd nog opvallend veel kleurdiepte. Ontwikkelde, ietwat geroosterde geur, leer, typisch Zuid-Afrikaans. Pas in tweede instantie rijp zwart fruit. Idem in smaak, wel vlezig en soepel, om maar niet te zeggen romig, rijpe tannines, vleugje rokerigheid van het hout, zoethout, koffie. Niet veel ouder meer laten worden.

€ 13,95

Shiraz 2009

Een hele mondvol wijn, deze Shiraz uit het nu al bijna legendarische 2009. Voor de houtenthousiasten: 13 maanden opvoeding op een derde nieuw Amerikaans eiken, een derde nieuw Frans en een derde gebruikt Frans.

Alleszins geslaagde wijn met goede fruitexpressie, een fijn pepertje, zwoel, veel body (15% alcohol), maar niettemin nog netjes in balans, beschaafde beet van rijpe tannine. Nu niet te versmaden, maar met volop rijpingspotentieel. Volbloed roodvleeswijn die volgens de producent – met eigen restaurant – geen probleem heeft met sauzen op basis van tomaat.

€ 13,95 (idem 2010)

Rubaiyat 2008

Paradepaardje van De Grendel, tevens eerbetoon aan de wijnminnende Perzische dichter Omar Khayyam en aan Hopkins’ geliefde Bordeaux. Zou in principe verkocht mogen worden als Cabernet Sauvignon, omdat die druif 86% van de assemblage uitmaakt. Aanvulling komt van 11% merlot, 2% malbec en 1% petit verdot.

Herkomstbenaming Coastal Region, want de cabernet komt niet uit Durbanville, maar uit Firgrove, een betrekkelijk koel deel van Stellenbosch op 6 kilometer van Valsbaai. Het gaat om bosstokken met extreem kleine druifjes die gemiddeld amper een gram wegen. De overige druiven komen uit de eigen wijngaard van de Grendel.

Opvoeding gedurende 18 maanden op nieuw Frans eiken. Stijl Bordeaux? Toch eerder Kaaps. Kracht, concentratie, rijkdom. Massieve structuur, 14,5% alcohol, roostertonen, hout, chocolade, stevige tannine, vulling en, nog maar eens, opwekkende zuren die het geheel spannend houden.

€ 39,95


Importeur
Jean Arnaud
013-5841200
www.jeanarnaud.com