Daarnaast mogen we veel proeven, wat is mooi en wat is mooier, dat is meestal het gespreksonderwerp. Zelf grap ik altijd: "Wijn, tja het smaakt gewoon lekkerder dan autobandverntieldopjes". Wijn is er in vele soorten en smaken, dat maakt ons vak zo mooi.
Gisteren en eergisteren hebben we daar weer een mooie ervaring aan toe mogen voegen. Samen met drie @Wijnkring ondernemers ben ik naar Ay gereden om daar deel uit te maken van een internationaal gezelschap van collega importeurs en hun klanten.
Na een mooi diner op maandag avond waar we al veel lekkers mochten proeven werden we dinsdag ontvangen bij @Bollinger
Na een warm welkom (het was al vroeg lekker zonnig) door het #Bollinger team zijn we naar een van de Premier Cru wijngaarden gereden waar wij mochten helpen met de oogst. De oogst van dit jaar is gestart op 10-9 en zal tot ongeveer de 24ste duren.
Wij oogsten #Pinot_Noir, gedurende anderhalf uur werden we aan het werk gezet. Het is allemaal handwerk en ik vond het pittig, met name het vele knielen, draaien, knippen, niet te hard knijpen (fruit moet heel blijven)
Met elkaar plukten we ruim 50 kilo per uur per persoon. Een professionele plukker doet maximaal 100. Dat is dus pittig door werken.
De oogst 2019 beloofd een mooie kwaliteit op te leveren. Al na 81 dagen na de bloemzetting kan er geoogst worden. Een record! Langdurig gemiddelde ligt op 100 dagen. Dat het dit jaar sneller is gegaan heeft te maken met de zeer warme zomer. Voor het eerst is er dan ook sprake van verbranding van het fruit (zie foto hieronder).
Complete trossen zijn geheel opgedroogd. Bij Bollinger is 15% van de trossen getroffen door deze uitdroging. De maximale toegestane opbrengst per hectare zal daarom dit jaar dan ook niet gehaald worden. De wijngaardmanagers gaan hun werkwijze veranderen in de komende jaren en er zal meer blad gehouden moeten worden tijdens het groeiseizoen om verbranding te voorkomen. Ook zijn er experimenten met andere meer hitte resistente druivensoorten aanstaande om verder in te spelen op de #Global_warming.
Na afloop van onze inspanning we beloond met een heerlijk glas Bollinger Rose (geschonken uit magnumfles). Tevens ontving iedereen een officieel diploma, we mogen ons nu "plukker van Bollinger" noemen. Een ere titel.
Natuurlijk bezochten we ook de kelders, daar werd de nieuwe most (geperst druivensap voor vergisting) verwerkt. Deels op een van de 3500 barriques en het meerendeel op de alom bekende RVS tanks opgeslagen. Na de fermentatie periode volgt een lange periode van rijping. De "vin de reserve" ligt opgeslagen op magnums, in totaal een 750.000 stuks. Altijd een zeer mooi gezicht.
Op onderstaande foto zien jullie de Bollinger La Grande Annee 2012 die gereed wordt gemaakt voor de degorgement.
“Dégorgement” bestaat uit het verwijderen van het bezinksel dat tijdens de remuage in de hals van de fles is gezakt. Dégorgement is een cruciaal moment in het leven van de wijn, na de rijping op lies waar zij ongestoord kon liggen zonder enige invloed van buitenaf.
Remauge LGA 2012 |
Merci Bollinger