Translate

zaterdag 24 augustus 2019

De Stefani Wines - 4e generatie en vol ambitie zonder poeha

24 Augustus 2019


Gisteren bezochten wij de wijngaarden en wijnkelders van De Stefani een prachtig klein familie bedrijf uit de Zuid Oostelijke Veneto. Vanaf ons vakantie adres in Cessiomaggiore reden wij naar Refontolo (nabij Valdobbiadene) om de prosecco wijngaarden en het orginele familiehuis uit 1624 te bekijken. Via een prachtige route waarbij wij de Passo di San Boldo passeerden, dit is een bouwwerk welke in 100 dagen is voltooid destijds door vrouwen en Russische krijgsgevangenen in de tijd dat de Oostenrijkers werden verjaagd door de Italianen.


De wijngaarden en het familiehuis in Refrontolo zijn prachtig, op de wijngaarden staan ranken van wel 100 jaar, later op de dag kregen wij daar wat voorbeelden van te zien en te proeven!

Rond 11 uur kwamen wij aan in Fossalta di Piave bij de wijnkelders en wijngaarden al daar.
De 3e en 4e generatie stonden ons op te wachten. Allesandro (4e generatie) heeft de dagelijkse leiding over het bedrijf. Zijn vader Tiziano is nog steeds dagelijks te vinden op het bedrijf, hij adviseert Allesandro en Chiara en hij proeft nog dagelijks mee om te bepalen welke wijnen gereed zijn voor de verkoop.

Na een rondleiding  door de wijngaarden (de voorbereiding voor de oogst is in volle gang, want dinsdag starten ze met het oogsten van de Pinot Grigio), de wijnmaker, de appasimento ruimte de vatenkelder, de wijnbibliotheek waar alle oude jaargangen bewaard worden belanden wij uiteindelijk in een prachtig proef / educatie lokaal.

Bijzonder aan De Stefani is dat zij al ruim 10 jaar geheel biologisch werken, de wijngaarden worden in het vroege voorjaar gezaaid met grassen, bonen en kruiderijen, deze beplantingen zorgen voor meer insecten in de wijngaarden die alle (voor het fruit) schadelijke stoffen en bacteriën verwijderen. In juni na de bloemzetting wordt deze grassen gemaaid en het maaisel blijft achter om zo een natuurlijke bescherming te bieden tegen het uitdrogen van de bodem.

Op het estate rondom de winery staan alle voor de familie belangrijke druivensoorten aangepland. Vader Tiziano heeft dit estate aangekocht midden jaren 80 omdat hij graag goede Merlot wilde produceren. 

Na diverse experimenten rondom Refrontolo kreeg Tiziano minder positieve feedback van zijn klanten over de "mindere" Merlot die hij produceerde aldaar. N.a.v. deze feedback ging hij naar Bordeaux om te leren hoe goede Merlot wordt gemaakt. Met deze kennis reisde Tiziano terug naar huis en daar vond hij het "La Ronche estate" alwaar nu de hoofdvestiging van het bedrijf gevestigd is.

Het estate ligt op gelijke hoogte als Pomerol, waar Pomerol dicht bij de Atlantische ocean ligt, ligt dit estate dicht bij de Adriatische zee. Zelfs de bodemsamenstelling is nagenoeg gelijk aan die in de Bordeaux (Pomerol). De 100% Merlot die de familie (Plavis) maakt kan zich dan ook meten met de betere Pomerol wijnen.

Na de tour kregen we een uitgebreide presentatie en proeverij.




We proefden:

De Stefani Rive de Refontolo Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Nature.

Deze wijn gemaakt van 100% Glera was heel mooi elegant droog. Het Toplevel van de Prosecco. Het is ongelooflijk jammer dat in Nederland Prosecco synoniem staat voor goedkope bubbelwijn. Dit product laat zich eerder meten met een goede sparkling of zelfs champagne. 


Meer over deze wijn: http://www.de-stefani.it/wines/sparkling-wines/prosecco-nature/
Kijk ook even naar deze video voor meer uitleg:



De Stefani Olmera 2016 (Grand Cru, Single Vineyard)

Deze witte wijn wordt gemaakt van 60% Tocai en 40% Sauvignon blanc. Olmera is de benaming in het dialect van de Iepen bomen die nog steeds in het landschap aanwezig zijn.

De wijn wordt op een speciale wijze gemaakt. De Tocai druiven worden namelijk eerst voor een periode van 30 dagen opgeslagen in de droogruimte. Al het fruit op La Ronche Estate wordt overigens met de hand geoogst. De Tocai gaat ik speciale kratten waarin 1 laag trossen wordt gelegd en waarbij de trossen geen onderling contact hebben om zodoende goed te kunnen drogen.

Na de drogingsperiode worden de druiven geperst en op houten barriques gebracht met de "lee" (pitten en schillen) om daar te vergisten en gedurende 12 maanden te rijpen.

De Sauvignon blanc wordt op RVS gefermenteerd en bewaard tot het moment van blenden.

De wijn is dan ook een melange van zeer rijk fruit en frisheid van de Sauvignon blanc. Na het blending en bottelingsproces wordt de wijn nog 12 maanden opgelegd in de kelder alvorens deze op de markt wordt gebracht. Deze 12 maanden zorgen ervoor dat de wijn zich nog mooier ontwikkeld en dat alle smaken in elkaar overlopen.





De Stefani Soler 2016

Soler staat voor Zolder, wat op zijn beurt weer refereert naar vroeger tijden toen er nog geen grote droogruimtes bestonden maar de druiven op zolder werden gedroogd voor de smaak zoals je die aantreft in Amarone wijnen.

De Soler is een wijn gemaakt van een 5 tal druivensoorten, te weten: Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Refosco en Marzemino in gelijke delen. De laatste twee soorten worden gedurende 3 maanden gedroogd, hierdoor krijgt de wijn een vollere en ietwat zoetere smaak mee. Door de opvoeding op Frans eiken ontstaat er een mooie romige complexe rode wijn. Veel diep zwart fruit tonen en een lichte toets van vanille is waarneembaar. 

Na 12 maanden houtrijping en 12 maanden op fles wordt de wijn op de markt gebracht. De geproefde 2016 is nagenoeg uitverkocht. In September 2019 volgt de 2017.




De Stefani Malanotte 2013 (Grand Cru, Single Vineyard)

Malanotte is de familienaam van de vorige eigenaren van het estate, als eerbetoon aan hen is deze grote wijn gemaakt. 100% Raboso druif, in het dialect betekend Rabioso "boos", de wijnen van de Raboso druif hebben dan ook echt jaren de tijd nodig om vriendelijk te worden. Te jonge Raboso wijnen zijn strak en zitten hoog in de zuren en tannines. 

Deze wijn is uitermate geschikt om lang te bewaren, 50 jaar is geen enkel probleem. De eerste 25 jaar zal de wijn zelfs beter worden, daarna zal de wijn constant blijven (althans zo is ons beloofd). 

Wij proefden de 2013, deze wijn heeft na 3 maanden droging gedurende 36 maanden op hout gerijpt en haar vergisting gehad. Na deze 3 jaar is de wijn gedurende 3 jaren op fles in de kelders bewaard om vervolgens de markt op te mogen. In de Piave regio is de Rabosso druif veel aangeplant en wordt lokaal als de koning van de druiven gezien.










Vervolgens proefden wij het familie pronkstuk:

De Stefani Stefan 1624 (oogstjaar 2016 en 2013) (Grand Cru, Single Vineyard)



Stefan is de oorspronkelijke familie naam van De Stefani. De eerste tekenen van de familie zijn opgetekend in 1624 te Refontolo. 

De geproefde 2016 is nog niet op de markt, de fles die wij proefden was helaas ligt beschadigd en daarmee onverkoopbaar. Wel gaf de wijn een mooie inkijk van de ontwikkeling.

De wijn wordt gemaakt van de Mazemino druif, na de oogst worden de druiven gedurende 90 dagen gedroogd om vervolgens zacht te worden geperst en vergist op houten barriques.
De wijn blijft gedurende 36 maanden onaangeroerd. Na 36 maanden wordt de wijn gebotteld (lichte filtratie) en gedurende een periode van 18 tot 24 maanden op fles gelegd alvorens de verkoop in te gaan.

De Mazemino druif geeft een fantastische wijn, mooie diepe tonen van pruimen, kersen, zwarte braam en meer mooie donker fruit, gecombineerd met een zachte houttoon een waarlijk pronkstuk.






Video:

Als laatste snoepje van de dag proefden wij:

De Stefani Refrontolo Passito 2013 (Grand Cru, Single Vineyard) 0,5 liter

De wijze waarop deze 100% Marzemino wijn wordt gemaakt is zeer uniek. 100% van het fruit wordt 90 dagen gedroogd. Daarna wordt 50% van het fruit geperst en op hout gelegd voor de eerste vergisting. Het tweede deel wordt nog eens 3 maanden gedroogd. Na deze tweede periode is al het vocht uit de druiven verdampt. Het overblijfsel wordt vervolgens gemalen tot een pasta, deze pasta wordt aan de wijn toegevoegd waardoor een tweede vergisting opgang wordt gebracht. 

Gedurende 36 maanden rijpt deze wijn verder op de frans eiken houten barriques en daarna 12 maanden op fles alvorens verkocht te mogen worden.

In de smaak natuurlijk het eerder beschreven zwarte fruit maar nu met een zwoele dimensie van het doorgedroogde fruit. Door de Marzemino druif heeft deze wijn nog voldoende zuren zodat deze niet  zwaar zoet overkomt. 

Bij deze wijn kregen wij 72% pure chocolade, maar ook wat mooie hardere kazen passen prima bij deze wijn.












Internationale herkenning

De wijnen van De Stefani worden inmiddels door alle gerenomeerde wijnschrijvers herkend en beloond met mooie scores.





Niet eerder bezochten wij deze wijnmakers familie. De 3e en 4e generatie zijn dagelijk met volle passie bezig om hun product te vervolmaken. De 5e generatie is aankomend, alle drie de kinderen van Alessandro en  Chiara hebben aangegeven een rol te zien in de toekomst van het bedrijf.

Wij danken de familie voor de ruimhartige ontvangst en de mooie ervaring die we mochten maken op de estates.

Grazie Mille Alessandro De Stefani


Wil je meer weten: http://www.de-stefani.it/
In Nederland wordt De Stefani geimporteerd en gedistribueerd door: @Verbunt Verlinden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten