Translate

zaterdag 20 oktober 2012

Perswijn Magazine presents De Grendel Wines

Perswijn Magazine een prachtige review van Rene van Heusden over onze wijnen van De Grendel.


Graaff, Grendel & Hopkins


Gevraagd om even te poseren voor een foto, verontschuldigt Charles Hopkins zich dat hij geen tijd gehad heeft om zich te scheren.
Hij is na een lange nachtvlucht uit Kaapstad rechtstreeks van Schiphol overgebracht naar brasserie Fitch & Shui in het Amsterdamse WTC om daar wijnen van De Grendel te becommentariëren. Het is zijn eerste stop tijdens een Europese promotietour. Hopkins is namelijk keldermeester van dit wijngoed in Durbanville, onder de rook van Kaapstad.

Prominente eigenaars

Het in 1720 gestichte De Grendel is een uitgestrekte plaas met de nodige historie en honderden hectaren grond, maar wijnbouw wordt er pas sinds het begin van deze eeuw bedreven. Voordien stond het boerenbedrijf volledig in het teken van raspaarden, schapen, koeien en graan. Ook vandaag de dag is er nog sprake van gemengd agrarisch bedrijf.

De Grendel is sinds enkele generaties eigendom van de prominente familie Graaff. Je zou die als herenboeren mogen aanmerken. Deze van oorsprong Afrikaner familie is een immers van de weinige in Zuid-Afrika die sinds 1911 de erfelijke Engelse titel baronet mag voeren.

De eerste ‘Baronet of Tygerberg’, Sir David Pieter de Villiers Graaff, was behalve een geslaagd zakenman die fortuin maakte met koelhuizen ook burgemeester van Kaapstad en bekleedde diverse ministersposten. Zijn oudste zoon, De Villiers Graaff, voerde als politicus oppositie tegen diverse naoorlogse apartheidsregeringen.

De derde baronet en huidige eigenaar, David de Villiers Graaff, was op zijn beurt een verligte minister in de regering De Klerk én degene die achtereenvolgens het besluit nam om op De Grendel wijn te gaan maken, een kelder volgens de principes van Feng Shui te laten bouwen en, zoals dat in Zuid-Afrika tegenwoordig bijna onvermijdelijk lijkt voor een beetje wijngoed, ook maar een restaurant te openen.

Ervaren wijnmaker 

Ondanks zijn Engelse naam is Charles Hopkins in zijn hele doen en laten een echte Boer die vloeiend Afrikaans spreekt. Zoals het hoort aan de Kaap. Hij is een van die mannen die zich niet bekommert om uiterlijk vertoon als een gladde kin – op de site van De Grendel staat overigens nog een foto van hem met substantieel gezichtshaar! – en al evenmin om gladde praatjes. Aan gelikte powerpointpresentaties heeft al evenmin boodschap. Liever laat hij je een paar stukken steen uit zijn wijngaard zien. Hij is immers een volbloed wijnmaker, geen marketeer.
Charles Hopkins
 
 

Hopkins studeerde oenologie in Stellenbosch aan de wijnbouwschool Elsenburg en werkte in de jaren negentig als wijnmaker bij Bellingham. Van 1999 tot 2005 was hij keldermeester voor Graham Beck in Franschhoek. Tussen de bedrijven door deed hij buitenlandse ervaring op in o.a. Sonoma, Bordeaux, diverse Zuid-Amerikaanse landen, Australië en Spanje. Wat in Zuid-Afrika zwaar telt: Hopkins won diverse malen dubbelgoud bij de jaarlijkse Veritasproeverij.

Eind 2005 stapte hij over naar De Grendel. Daar zat wel enige logica in, want namens Graham Beck was hij al betrokken geweest bij de vinificatie van de eerste wijnen van De Grendel in 2004 en 2005, waarvan de eigen kelder pas in 2006 tot stand zou komen. Men kende elkaar dus.

Aan de andere kant moet het ook wel even wennen geweest zijn, want Hopkins had zich tot dan toe vooral ontpopt als rode wijnmaker met een voorliefde voor druiven als shiraz, pinotage en cabernet franc. Bij De Grendel speelt sauvignon blanc echter een voorname rol met een aandeel van 40 procent binnen de totale productie van ongeveer 360.000 flessen.

Gunstige ligging

De wijngaarden van De Grendel liggen even buiten Durbanville, pal tegen de noordoostelijke rand van Groot Kaapstad op slechts twintig minuten vanuit het centrum. Afgezien van de wijngaarden in Constantia liggen ze het dichtst bij de Tafelberg, met een werkelijk schitterend uitzicht daarop.

De heuvels van Durbanville vormen een van de koelste herkomstgebieden van Zuid-Afrika. Geen echt cool climate zoals in Noordwest-Europa, maar wel koel naar Zuid-Afrikaanse normen. De Atlantische Oceaan ligt hemelsbreed immers op maar 7 kilometer afstand. Niet voor niets installeerde de VOC hier kanonnen om de komst van schepen mee aan te kondigen. Die traditie wordt op De Grendel nog altijd in ere gehouden door eens in de maand salvo’s af te vuren.
Tafelberg en Atlantische Oceaan
 

De constante instroom van koele lucht van zee in combinatie met een vrij hoge ligging op zo’n 200 meter boven zeeniveau, zorgt voor een uitstekend mesoklimaat. De bodem heeft als basismateriaal leisteen in diverse gradaties van verwering met verder ook kiezel en klei. Ook komt Hutton voor, een bodem op basis van verweerd graniet.                   

Hollands kanon
Klimatologische en geologische condities zijn zodanig dat correctie van de pH, beter bekend als aanzuren, niet nodig is. Met andere woorden: de wijnen hebben van zichzelf de gewenste zuurgraad. Een kleine handicap is echter wel dat de aanplant nog jong is.

Bij De Grendel wordt veel aandacht besteed aan het bepalen van de ideale plukdatum. Het gebeurt aan de hand van gedetailleerde infrarood-fotografie vanuit de lucht, die precies laat zijn welke stokken binnen een en hetzelfde perceel al wel of nog niet helemaal rijp zijn.

Maar Hopkins houdt er ook van om een beetje te spelen met de rijpheid en vinificatie zijn druiven. Dat wordt het beste gedemonstreerd aan de hand van twee versies Sauvignon Blanc die hij bottelt.

Proef op de som

Samen met zijn rechterhand Elzette du Preez – de wijnmaakster die in Nieuw-Zeeland haar licht op stak voor sauvignon blanc en pinot noir – maakt Hopkins op De Grendel een opmerkelijk uitgebreid gamma wijnen.

Enkele daarvan, zoals de mousserende Methode Cap Classique en de Pinot Noir worden (nog) niet in Nederland ingevoerd. In Amsterdam liet hij onderstaande wijnen proeven in de genoemde volgorde. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen inclusief ‘tijdelijk verhoogde’ BTW.

Rosé 2011

Een zeldzaamheid in Zuid-Afrika: een door Veritas met goud bekroonde rosé. Samengesteld uit 60% cabernet sauvignon en 40% pinotage en gevinifieerd met directe persing van druiven die specifiek bedoeld waren voor de productie van een rosé met een bescheiden hoeveelheid alcohol.

In dit geval is sprake van slechts 12,5 %. In kleur, geur en smaak trekjes van aardbeien en ander rood zomerfruit, tegelijk zacht en rond, maar wel met natuurlijke frisheid. Voldoende vulling, kruidig dropje, keurig droge finale. Als je van rosé houdt een heel aardig glas.

€ 8,95

Sauvignon Blanc 2012

Naar volume de met afstand belangrijkste wijn van De Grendel. Koel vergist op 13 °C met aansluitend drie maanden gistcontact. Volgens Hopkins heel bewust gemaakt in een qua aromatische expressie tropische stijl. Dat klopt, gegeven het tropische fruit als passievrucht en guave in geur en smaak, flink wat body en ronding, 13,6 % alcohol, 3,2 g/l restsuiker, tintelende zuren, spanning. Aantrekkelijke wijn, heel geslaagd.

€ 11,95 (2011)

Sauvignon Blanc Koetshuis 2010

Speciale cuvée Sauvignon Blanc met meer nadruk op structuur. Herkomstbenaming Coastal Region, want een deel van het fruit is afkomstig uit Darling. Later en rijper geplukt dan het fruit voor de gewone Sauvignon en kreeg zowel een langere schilinweking als gistcontact, plus bâtonnage. Dat is te merken aan het lie-karakter en de veel krachtiger structuur van de wijn.

De wat strenge geur met groene asperge en vuursteen doet, enigszins paradoxaal gelet op de latere pluk, denken aan ‘grassige’ Nieuw-Zeelandse Sauvignon). In de smaak is dat minder het geval. Die is breed en vol met 14,2 % alcohol, bepaald niet zo tropisch als de officiële informatie van De Grendel voor de jaargang 2011 wil doen geloven en eerder aan de ‘minerale’ kant. Maar goed dit is dan ook 2010 met duidelijke sporen van ontwikkeling. Redelijk complexe, bij uitstek gastronomische Sauvignon voor gevorderde drinkers.

€ 13,95 (2011)

Pinot Gris 2011

Gemaakt van overgeënte cabernetstokken, qua stijl eerder in de lijn van Noordoost-Italië dan de Elzas. Voor 20% vergist op vat, de rest op tank. Bescheiden neus met wat appel en (kwee)peer en een snufje vuursteen. Stevige smaak, 14% alcohol, volledig droog, ronding. Correct, maar zou wat meer expressie mogen tonen.

€ 11,45

Viognier 2012

Half op tank, half op nieuw Frans eiken gevinifieerd, geen malo, 150 dagen gistcontact. Vrij gesloten en neutraal in de geur, niet echt ‘typisch’ viognier, zachte hint van wit fruit. Levendige smaak, behoorlijke vulling, 13,7 % alcohol, nu wel wat meer uitgesproken wit fruit, perzik, goede zuren (zeker voor een Viognier!), mooie balans. Hoogst intrigerend is het gegeven dat van het hout in vrijwel niets te merken is.

€ 11,45

Winifred 2010

Assemblage van 43% chardonnay, 39% sémillon en 18% viognier. De sémillon werd volledig op tank vergist, de chardonnay deels op tank en deels op nieuw eikenhout, de viognier volledig op vat. De wijnen op tank ondergingen geen malo, die op vat wel.

Een in alle opzichten tamelijk complexe wijn met de citrustoets en zuren van de sémillon, de rijpheid en ronding van de chardonnay, evenals het witte fruit en rijke mondgevoel van de viognier. Nette 13,5% alcohol dankzij de matigende invloed van de sémillon, versmolten hout, fruit, wederom goede zuren. Veelzijdige eetwijn.

€ 13,95

Merlot 2008

Pure Merlot met 13 maanden houtopvoeding, waarvan een derde nieuwe vaten. Ondanks zijn leeftijd nog opvallend veel kleurdiepte. Ontwikkelde, ietwat geroosterde geur, leer, typisch Zuid-Afrikaans. Pas in tweede instantie rijp zwart fruit. Idem in smaak, wel vlezig en soepel, om maar niet te zeggen romig, rijpe tannines, vleugje rokerigheid van het hout, zoethout, koffie. Niet veel ouder meer laten worden.

€ 13,95

Shiraz 2009

Een hele mondvol wijn, deze Shiraz uit het nu al bijna legendarische 2009. Voor de houtenthousiasten: 13 maanden opvoeding op een derde nieuw Amerikaans eiken, een derde nieuw Frans en een derde gebruikt Frans.

Alleszins geslaagde wijn met goede fruitexpressie, een fijn pepertje, zwoel, veel body (15% alcohol), maar niettemin nog netjes in balans, beschaafde beet van rijpe tannine. Nu niet te versmaden, maar met volop rijpingspotentieel. Volbloed roodvleeswijn die volgens de producent – met eigen restaurant – geen probleem heeft met sauzen op basis van tomaat.

€ 13,95 (idem 2010)

Rubaiyat 2008

Paradepaardje van De Grendel, tevens eerbetoon aan de wijnminnende Perzische dichter Omar Khayyam en aan Hopkins’ geliefde Bordeaux. Zou in principe verkocht mogen worden als Cabernet Sauvignon, omdat die druif 86% van de assemblage uitmaakt. Aanvulling komt van 11% merlot, 2% malbec en 1% petit verdot.

Herkomstbenaming Coastal Region, want de cabernet komt niet uit Durbanville, maar uit Firgrove, een betrekkelijk koel deel van Stellenbosch op 6 kilometer van Valsbaai. Het gaat om bosstokken met extreem kleine druifjes die gemiddeld amper een gram wegen. De overige druiven komen uit de eigen wijngaard van de Grendel.

Opvoeding gedurende 18 maanden op nieuw Frans eiken. Stijl Bordeaux? Toch eerder Kaaps. Kracht, concentratie, rijkdom. Massieve structuur, 14,5% alcohol, roostertonen, hout, chocolade, stevige tannine, vulling en, nog maar eens, opwekkende zuren die het geheel spannend houden.

€ 39,95


Importeur
Jean Arnaud
013-5841200
www.jeanarnaud.com

vrijdag 28 september 2012

Wereldprimeur Wine Wonders of the World


zondag 23 september 2012

Decanter tasted #PinotNoir New Zealand

Spy Valley



Seamless with concentrated dark plum, cherry and berry fruit flavours supported by smoky oak. Silken-textured wine with good weight and richness. 18pts/20
Price: £15.83 Bibendum, Slurp
Drink: 2012–2018
Alc: 14%


Spy Valley wordt in Nederland geimporteerd door Jean Arnaud Wijncom.
Meer weten? info@jeanarnaud.com of bel 013-5841200

woensdag 19 september 2012

Eloquent Errazuriz

door: http://www.winebusiness.nl/
donderdag, 20 september 2012 05:01
Eloquent Errazuriz
‘From the best land, the best wine’. Deze uitspraak van oprichter Don Maximiano Errazuriz geldt nog steeds voor de producten van deze Chileense premium wijnproducent. Eduardo Chadwick is van de vijfde generatie en de naam Errazuriz staat nu garant voor een brede range wijnen, in totaal meer dan vijfendertig. Errázuriz heeft wijngaarden in drie verschillende gebieden in Chili. Don Maximiano, de overgrootvader van Eduardo stichtte in 1871 de eerste wijngaard in Panquehue.
 
Van deze wijngaarden, de Don Maximiano Estate, komen de absolute topwijnen van Chili, zoals de Founders Reserve en de Sena, geboren uit een joint venture met Robert Mondavi uit Californie.
Berlin Tasting
We wanted to create an Icon wine’, aldus wijnmaker Fransisco Baettig. Baettig is naar Tilburg afgereisd, alwaar de trotse Errazuriz importeur Jean Arnaud voor een select gezelschap een verticale tasting presenteert van de icoonwijn Don Maximiano Founders Reserve. Deze wijn is bewust opgestart als icoonwijn. ‘We define it as a wine with an image, a symbol, a name, a face and a terroir’. Het eerste oogstjaar was 1984, een wijn die nog steeds perfect op dronk is. Naast de Founders Reserve maakt Errazuriz ook de Icons Vinedo Chadwick and Sena. Deze drie wijnen zijn beroemd geworden tijdens de zogenaamde Berlin tasting 2004. De jaartallen 2000 en 2001 van de drie voornoemde wijnen versloegen in hoog gekwalificeerde jury’s van gerenommeerde wijnschrijvers en wijninkopers toppers als Chateau Lafite, Chateau Latour, Chateau Margaux, Tignanello, Sassicaia, Solaia en Guado al Tasso. Een quote van de site van Errazuriz: ‘Vinedo Chadwick 2000 and Sena 2001 were placed first and second respectively in what Jancis Robinson recognized for the Chilean wine industry,now known simply as the Berlin Tasting’. Don Maximiano Founders Reserve 2001 belandde op de negende plaats achter Vinedo Chadwick 2001. Dit was een resultaat voor Errazuriz dat klinkt als een klok en wat tot op de dag waar ook ter wereld indruk maakt.


Masterclass 2.0
Dit is dus niet zomaar een tasting vandaag in Tilburg. De sympathieke directeur Jean-Marc van de Kant van Jean-Arnaud kondigt wijnmaker Baettig aan en directeur Christophe Desglas van ProChile geeft ook zijn complimenten. Desglas woont overigens tot zijn tevredenheid al jaren in Den Haag, opmerkelijk als je het klimaat hier vergelijkt met dat in Chili. Baettig houdt een korte introductie van het bedrijf en geeft een technische uitleg over hoe icoonwijnen ouderen. Dat heeft te maken met ‘phenolic components, diminishing color, a decrease in astrengincy and the wine get’s thinner’. Daarnaast uiteraard een perfect terroir, oude wingerds, het juiste huwelijk tussen anthocyanen en tannines en polymerisatie van de tannines. Baettig, ‘I travel all over the world to give these masterclasses’, kwam net uit Shanghai en gaat dezelfde middag door naar Denemarken. ‘During the years we changed some parts of the masterclass’. Fransisco werkt sinds 2003 bij Errazuriz, maar heeft als flying winemaker zijn sporen over de hele wereld achtergelaten bijo.a. Chateau de Sancerre en Michel Laroche in de Lanquedoc.
En nu in de praktijk
Op tafel staan respectievelijk de jaren 1984, 1993, 1995, 2000, 2005, 2008 en 2009. De Founders Reserve bestaat uit overwegend cabernet sauvignon, de jongste jaren hebben kleine percentages cabernet franc, carmenere en zelfs syrah. Het eerste jaar 1984 heeft een hoge zuurgraad, is dun en slank en is ‘still alive and in good shape’. In die tijd gebruikte het wijnmakersteam nog geen kleine barriques, maar grote foeders. Het jaar 1993 is een stuk zwaarder en barst van het fruit. Een baby vergeleken bij 1984. 1995 heeft een hoge astringency en 2000 is zwaar met veel cassis. Het jaar 2005 is een blockbuster, is zeven jaar oud en heeft nog een lange weg te gaan. 2008 is daarentegen veel toegankelijker. ‘It has all to do with the quality of the years’ . 2009 heeft sterke minttonen, maar dit is niet de bedoeling volgens Baettig ‘I don’t want to much mint in these wine. It has to do with the Eucalyptustrees around the lots. I don’t use the lots with a lot of minttaste’.
 
Tot slot
Don Maximiano Founders Reserve is een klasse product. De wijnen hebben in de termen van de WSET ‘balance, length, intensity and complexity’. Ook evident: een hoge ‘aging potential’. Baettig voegt daaraan een zeer bewust toegepaste irrigatie aan toe, enig canopy management – maar niet overdreven – en een eerdere oogstdatum met het oog op het alcoholgehalte van rond de 13 %. Een doordachte icoonwijn. Met een prijs van rond de vijftig Euro – afhankelijk van het jaar – kan de Founders Reserve ook nog op andere wijze concurreren met de toppers uit Bordeaux en Toscane, als de koper het geduld kan opbrengen te wachten tot de wijn op dronk is.
Fantastico!
Charlotte van Zummeren


zaterdag 15 september 2012

BOSMAN FAMILY VINEYARDS WINS INTERNATIONAL FAIRTRADE TROPHY AT IWC




South Africa, Wellington, September 2012 - Bosman Family Vineyards has further established themselves as one of the leading premium ethical wine producers from South Africa by winning the Fairtrade Award at the recent International Wine Challenge (IWC) in the United Kingdom.

The Fairtrade Award is for wine producing regions which are officially recognised as being part of the Fairtrade Association. Wines are judged on their individual merits and the Fairtrade Award is presented to the highest quality wine at the IWC with Fairtrade certification.

Bosman Family Vineyards was also the only South African winery to win one of the prestigious trophies at this year's show.

Su Birch, CEO of WOSA, was thrilled with the result: "South Africa is the leader in sustainable and ethical wine production in the world and we are excited that a South African wine is recognised in this way and that such outstanding quality can actually be produced in an ethical and environmentally responsible way”

Bosman Family Vineyards managing director, Petrus Bosman, commented gratefully: "our story at Bosman Family Vineyards is still being written and as a young team, we are very aware that the pages we are on today is the result of the hard work and dedication of those that have written our story before us. Farming with sustainable principles is something that has been carried over from one generation to the next in our family and our experience has been that the quality of your product increases over time when you consistently invest in people and nature."

According to Francois Theron, Social Anthropologist at the School of Public Leadership at Stellenbosch University and Social Development consultant to Bosman Family Vineyards, "this award gives meaning to efforts to establish social planning partnerships through which all farm stakeholders, owners and staff are capacitated and empowered to engage in sustainable social farming. The Bosman Family Vineyards approach acts as a benchmark for the industry."

The winning wine was the 2011 Wild Valley Chenin Blanc from the premium Fairtrade range of Sainsbury's, Taste The Difference, and is made from the Bosman Fairtrade Chenin Blanc vineyards from the Wellington Wine region. The judges described the wine as floral with white fruit aromas, fresh acidity, appealing grapefruit honey flowers and a rich creamy, bready texture. The wine is available from Sainsbury's in the United Kingdom at £7.99 and was grown and made by Bosman Family Vineyards and bottled in South Africa.
 

donderdag 6 september 2012

NZ wine takes top award in London

NZ wine takes top award in London  (Source: ONE News) 


Brent Marris at the Decanter World Wine Awards - Source: ONE News

NZ wine takes top award in London

By Garth Bray in London
Published: 12:46PM Thursday September 06, 2012
 

Winemaker Brent Marris is grinning wide enough to give himself an earache, after winning one of Europe's top wine awards today. The Ned 2011 Sauvignon Blanc, produced by Marisco Vineyards, has just taken the Decanter World Wine Awards international trophy for best Sauvignon under a tenner in the UK market.
 
The awards were presented at the Royal Opera House in Covent Garden.
Even though half of the roughly 500 entries came from New Zealand wineries, Marris' wine has still come out on top.
 
"Because it's up against some of the best of the world and also up against other kiwi Sauvignon Blancs, to actually come through and win it is massive, it's huge," says Marris, holding his huge trophy diploma.
Marris' single-block experiment in the Waihopai Valley is reaping rewards.
His strategy has been to create the feel of a 20 acre boutique vineyard, but on a global scale.
In the UK, he says Marisco's is the biggest single supplier to one of the better known wine merchants, Majestic. "It's small on a big scale," says the man who built Wither Hills and sold it to Lion Nathan, pouring much of the profit into creating Marisco.
 
 
Marris has found his success through fusing the Old World approach of a single lot press, while also using some technology and processes looted from the dairy and meat industry to create a 21st century winery that has clearly turned heads here in London.
It is the sole New Zealand winner in a night dominated by wines from France and Chile. However, all of the winners were overwhelmingly from family owned wineries like Marisco - there's something of a taste here for the smaller scale, picky producers.
Yet Marris thinks he has the jump on them because the wine is produced on a large scale on that single lot and already has a spot on shelves in the US and UK.
"We've hit the refresh button on sav blanc," says Marris.
Marris may be bold, loud, and perhaps a little immodest, but he is now backed up by a major award. A bit like his 2011 The Ned.
 
Imported in the Netherlands by:
 


donderdag 30 augustus 2012

Wine Spectator Advance


90
BODEGA NORTON
Malbec Mendoza Reserva 2010 • $18

A ripe red, with ample acidity to support the jammy kirsch, plum sauce and wildberry coulis notes that are framed by medium tannins, as the finish pumps out hints of smoke, spice box and graphite. Drink now through 2017.

87 JOÃO PORTUGAL RAMOS Alentejo Loios Red 2011 • $9

A light-bodied red that tastes more like a rosé, with delicate cherry and rose petal flavors that are fruity and crisp, followed by a spice-filled finish. Drink now. 150,000 cases made.




 

donderdag 23 augustus 2012

WineSpectator Insider, Quinta Do Noval


 
Deze prachtige wijn wordt door @jeanarnaudwijn geimporteerd voor de Nederlandse horeca en wijnvakhandel. Meer informatie: www.jeanaarnaud.com of mail info@jeanarnaud.com

dinsdag 21 augustus 2012

Today's pick of @winespectator

Aug. 16, 2012: BODEGA EL ALBAR LURTON Verdejo Rueda Hermanos Lurton 2011 (86 points, $12)
This full-bodied white delivers a mouthful of pear, melon, almond and smoke flavors. Richly textured, yet kept focused by crisp acidity. Drink now. 18,000 cases made. —Thomas Matthews







Aug. 18, 2012: BODEGAS PROTOS Verdejo Rueda 2011 (86 points, $15)
Flinty, smoky and grassy notes show a resemblance to Pouilly-Fumé in this firm, austere white. Modest green apple and grapefruit notes add some breadth. Drink now. 62,500 cases made. —Thomas Matthews

donderdag 16 augustus 2012

Good to Know 78

Good to Know nr 78 van Vina Errazuriz is uit. Kijk op de speciale pagina op deze blog voor de inhoud.


maandag 13 augustus 2012

Farmer's Weekly | ‘Know something about everything’

Farmer's Weekly | ‘Know something about everything’

‘Know something about everything’
‘Know something about everything’
Lelienfontein, home of Bosman Family Vineyards, lies in the shadow of the Limiet Mountains on the slopes of the Groenberg – these granite soils are ideal for Cabernet Sauvignon, Pinotage and Chenin Blanc.
Photo: Courtesy of the Bosman family
By Denene Erasmus

Petrus Bosman (31), the Santam-Agri Western Cape Young Farmer of the Year 2012, is the managing director of his family’s wine and vine farming business in Wellington. He spoke to Denene Erasmus about having a positive attitude in the wine industry and the satisfaction of looking after employees.

“Farming has evolved into a very complex business and to manage it successfully you have to know something about everything.” With these few words Petrus Bosman articulates the challenge facing most young farmers these days – having to be much more than just a farmer. Farming also requires business skills, managing employee welfare, looking after the environment and navigating the murky waters of South African politics.

Although Petrus has only been involved in his family’s farming business for about eight years, he seems to have already acquired sufficient wisdom and insight to succesfully fulfil his role as managing director of Bosman Farming. The Bosmans from Lelienfontein in Wellington farm with 300ha of wine grapes, some of which is used to produce the Bosman Family Vineyards boutique wine range.

They also own one of South Africa’s most successful vine nurseries, Lelienfontein Vine Growers. Petrus uses the foundation that has been laid out for him by eight generations of wine farmers, as his inspiration to ensure future success of the business.


Petrus Bosman


Lelienfontein Vine Growers
Born in 1981, Petrus attended Paul Roos Gymnasium in Stellenbosch and obtained a B.Acc (BComm Hons.) degree from Stellenbosch University before he joined the Lelienfontein team at the end of 2003. Since then he has played an important role in the strategic development of Lelienfontein Vine Growers. “We believe successful grape growing depends on planting the best quality vines available. Each year, we hand-graft more than 8 million vines which we sell directly to producers,” says Petrus.

They produce grafted vines for wine-, table- and raisin grapes, developing more cultivars and clones every year. “Currently more than 350 different combinations are grafted every season and clients select rootstock based on their soil types and growth requirements. “As far as the wine grape cultivars are concerned, the trend in the wine industry is white, high yielding cultivars. “However, we have also seen an increase in the demand for certain red wine cultivars such as Pinotage, Ruby Cabernet and Shiraz.”


Digging of vines on Lelienfontein farm in Wellington. Lelienfontein Vine Growers plant more than 8 million hand-grafted vines per year.

Petrus adds that Lelienfontein Vine Growers is pro-actively working with grape growers and plant improvement organisations to create sustainable solutions to vineyard problems. Their focus is on the establishment of mother plantations (rootstocks) in isolated areas such as Leeu Gamka, Ceres, the Karoo, Klein Karoo and the Upper Hemel-en-Aarde Valley.

Through this they hope to reduce the risk of leaf roll virus contamination and the establishment of foundation units to ensure the availability of rare and niche plant material to the industry. “Our industry is very dynamic and needs change on a regular basis. Our aim is to be on top of our game at all times.”

Bosman Family Vineyards
The vineyards are situated in three different terroir regions, in the Bovlei (Wellington), near Hermon and in the Upper Hemel-en-Aarde Valley near Hermanus. The Bosmans farm with about 300ha of wine grapes, producing roughly 3 000t of grapes.
Only the finest 5% of their total production is selected for their own label, Bosman Family Vineyards and made on the estate, and the rest of the wines are made at Wellington Wines where Petrus serves as a member of the board.

The Bosman Family Vineyards brand is fairly new – in 1956 they stopped making wine on Lelienfontein to focus more on the vine nursery for business reasons. But, after an absence of 51 years, the first Bosman Family Vineyards wines were released from their newly renovated 250-year-old cellar in 2007. “One of our greatest tasks is to promote and strengthen our trademark both in the local and international market,’’ says Petrus.


Corlea Fourie, winemaker at Bosman Family Vineyards, is credited for bringing a soft, feminine touch to the wines produced on the farm.

“We produce a few ultra-premium quality wines such as our Chenin Blanc which we produce from a single, 60-year-old vineyard called Optenhorst. “Since more than 50% of the wine that we produce on the farm is exported, we focus on promoting our wines overseas, especially in our most important markets, the United Kingdom and the Netherlands.

“The Bosman Family Vineyards received Fairtrade certification during the first quarter of 2009 and we have used this accreditation as an important marketing tool, letting customers know that this ensures that the conditions of production and trade of our wine grapes are socially and economically fair and environmentally responsible,” says Petrus.

A future in the wine industry
It is an uncertain and difficult time in the wine industry and farmers are buckling under the pressure of a growing cost-price squeeze. But Petrus has managed to remain upbeat about the future of the wine industry in South Africa. “We had a great harvest this year with good quality grapes and average yield, so yes, I’m feeling positive,” he says. On a more serious note, he explains that he bases his optimism on more than just a good harvest.

“Internationally there is a growing demand for wine, but a decline in production. While South Africa is a relatively small player on the world market, I believe we offer some of the best quality wines at very competitive prices. “My medium-term view is that there is a bright future for South African wines both locally and on the international market.” Bulk wine exports from South Africa continue to increase and some industry players have criticised the fact that wine producers are not adding value to the product.

But Petrus thinks that at a time when bottling and packaging of wine in South Africa is becoming more and more expensive, exporting bulk wine can give local producers a competitive edge. “Our challenge is to effectively market our wine to unlock the high intrinsic quality, despite the lack of support from government.”

Investing in people
“It is important to adapt pro-actively to the political climate by seeing challenges as opportunities instead of threats. “My family and I are not only running a farming business, we are managing an entire community. “About 95% of the permanent workers on the farm also live on the farm. I live on the farm with my wife and children and we cannot live a happy and peaceful life if all the people who live here are not happy with their living conditions.’’



The Fairtrade school bus was purchased with money raised through the enterprise’s Fairtrade membership. From left: Hayley Arnoldus, Joween Azer, Carlo van Weese, Austin Goosen, Maurecia Hartnick, Ryan Cedras , Jessica Lackay and Chantall Fransman.

Besides accommodation, Bosman Farming also provides its employees with electricity, running water, a working sewerage system, transport to and from work, medical facilities and a school for their children. It also runs numerous initiatives as part of its social commitment to its workers. This includes a library, a sports club, a karate club, crèches and a music school.
“Farm work requires a certain level of competency and skill and we spend a lot of time training the workers.

“We believe it is to our benefit to make sure that workers are happy and to keep staff turnover as low as possible,” Petrus explains. They employ about 280 workers on a permanent basis and have a staff turnover of less than 3% per year, with 20% of the staff with a loyal service record of 20 years or more.

Good business sense
“We believe that whatever we invest in people will always be to the advantage of the business in the future and we operate on the premise that an employer should care about the workers who care about the work they do.” Going the extra mile to empower its workers, Bosman Farming and partner Adama Workers Trust (see box on Adama Trust) embarked on a joint venture in 2008, the biggest black economic empowerment deal in the wine industry to date.

Petrus has no doubts about the long-term advantages of treating employees well and investing in the local community. “My great-grandfather invested in the community and ever since then it has been one of our strongest business philosophies.
“Social responsibility can become a heavy burden if you have the wrong attitude, but we see it as part of our long-term strategy, an investment from which we continue to draw an economic advantage.”

Adama Apollo Trust
In 2008, Bosman Farming completed the largest land reform empowerment transaction to date in the wine industry and in the Western Cape. The deal entailed the establishment of the Adama Apollo Trust which has 260 beneficiaries. All of
them are permanent workers on Lelienfontein who have a track record of delivering at least three years of good service on the farm.

The deal included a 50% share in De Rust (Pty) Ltd and De Bos Landgoed (Pty) Ltd (farms belonging to the Bosmans), a 5% stake in Bosman Farming (Pty) Ltd and 30% in Bosman Family Vineyards (Pty) Ltd. This represented an interest in 430ha of prime farming land, 150ha of which is vineyards. Petrus says they were able to pay a dividend to beneficiaries since the first year and they have seen a 30% improvement in Monday absenteeism – proof that workers are assuming ownership of, and responsibility for the business and taking pride in their work.

“Our challenge now is to continue growing to accommodate the next generation of loyal employees by making them part of the trust and how to fairly compensate the older generation who are looking at retiring,” he added.

Contact Petrus Bosman on 021 864 1705 or email petrus@vinegrowers.co.za


Issue date: 27 July 2012


Tags:petrus bosman, santam-agri western cape farmer for the year 2012, wellington, farming, wine, vine, bosman lelienfontein, farm, business, cellar,

woensdag 8 augustus 2012

Interview met Piet Rutten

woensdag 1 augustus 2012

Zephyr Pinot Noir Nieuw-Zeeland



Voor grandioos goede Pinot Noirs is Nieuw-Zeeland tegenwoordig een bron van betekenis.

.

Getuige o.a. de Zephyr Pinot Noir 2009 uit Marlborough, noordelijk op South Island. De wijn heeft de zachtheid, de charme en de elegantie van een mooie Bourgogne, met toch ook kracht, roostertonen (van Frans eikenhout), wat frisheid en rijp rood fruit.  Prachtig gewoon. Voor meestal €18,95 wordt hij aangeboden door diverse wijnspeciaalzaken, waaronder de onvolprezen Le Grand Cru in Heemstede, van Will en Els Beeren, www.legrandcru.nl.


Zephyr wijnen zijn exclusief verkrijgbaar voor de wijnvakhandel en horeca. Deze worden geimporteerd door Jean Arnaud. (www.jeanarnaud.com)