Onze vakantie villa, Villa Figurati, is gelegen in het gebied rondom Perletto een piepklein gehucht waar alleen een zeer prettig restaurant de middenstand vertegenwoordigd.
Via een stevige afdaling van een 500 meter moeten we daarna 1.200 meter klimmen, een helling met flinke haarspeldbochten waarbij de versnelling echt helemaal terug moet naar de eerste versnelling. Eenmaal boven aangekomen wacht Figurati op ons. Met trots uitkijkend over het dal.
Op een van de dagen zijn wij afgereisd naar Barolo, een rit door de heuvels van 50 kilometer waar je rustig een uur voor uit moet trekken.
Aangekomen in Barolo hebben wij een bezoek gebracht aan @Cantina Marchesi di Barolo, een prachtig familie bedrijf gerund door de 5e generatie Abbona. Het wijnbedrijf en de kelders zijn gelegen in het hartje van Barolo met een uniek leidingsysteem van 800 meter wordt de uiteindelijke wijn vanuit deze kelders naar de afvul locatie gebracht. Dit alles zonder pompen, de zwaartekracht is alles wat gebruikt wordt.
Ons bezoek is pal voor de oogst. Wij kunnen de auto nu nog parkeren op de plaats waar binnenkort de tractoren komen lossen en waar de druiven hun eerste behandeling in het wijnhuis ondergaan.
Het privé bezoek aan de vaten kelder en dan met name de meer dan 200 jaar oude Italiaans eiken tanks zijn prachtig om te zien. Ook heel bijzonder is de privé collectie van de familie. Alle geproduceerde jaargangen zijn hier nog aanwezig.
200 jaar oude vaten, volledig in gebruik! |
Privé collectie |
Barbaresco 1970 |
Na de rondleiding kregen we een mooie selectie aan wijnen te proeven. De eigenaresse Anna Abbona kwam persoonlijk nog even gedag zeggen, een zeer attent gebaar.
De splinternieuwe Bric Amel Langhe, een frisse witte wijn gemaakt van 60% Arneis en 40% sauvignon blanc, deze druiven zijn afkomstig van de wijngaarden rondom +Barberesso, de sauvignon blanc geeft de wijn meer "ruggengraat", de zuren zijn prettig en het fruit rond om aangenaam.
Als tweede wijn proefden wij de Barbaresco Riserva 2008, met 24 maanden houtopvoeding waarvan 33% op 225 liter vaten en de overige wijn op grote 150 hectoliter vaten en 12 maanden op fles is deze wijn nu opdronk aan het komen. Zeer fraaie tonen van rood fruit gecombineerd met een prachtige houttoon. Een "mini" Barolo en zeker zijn geld meer dan waard.
Vervolgens proefden wij nog 2 Barolo wijnen van "single vineyards".
Barolo Sarmassa 2011 en de Barolo Coste de Rose 2011.
Beide wijnen hebben 24 maanden op houtgerijpt, deels op franse barriques en deels op sloveens eiken vaten van 50 hectoliter.
De Sarmassa lijkt in stijl veel op de Canubi, een zeer stevige wijn, deze 2011 is nog erg jong en ik zou adviseren deze wijn nog enkele jaren op te leggen.
Hieronder de grondsoorten van de "cru's" op links de stenige ondergrond van de Canubi en op rechts de zandige bodem van de Coste de Rose.
De Coste de Rose is een zeer vriendelijke Barolo, de 2011 heeft een mooie zuurgraad en komt heel open over. Deze wijn kan zeker nog liggen maar is ook nu al drinkbaar.
Tijdens ons verblijf dronk ik van dit wijnhuis ook de Dolcetto d’Alba Madonna del Dono, een zeer fraaie fris fruitige wijn, goed te combineren met vis als Tonijn en varkensvlees of kip gerechten.
Hieronder de grondsoorten van de "cru's" op links de stenige ondergrond van de Canubi en op rechts de zandige bodem van de Coste de Rose.
De Coste de Rose is een zeer vriendelijke Barolo, de 2011 heeft een mooie zuurgraad en komt heel open over. Deze wijn kan zeker nog liggen maar is ook nu al drinkbaar.
Tijdens ons verblijf dronk ik van dit wijnhuis ook de Dolcetto d’Alba Madonna del Dono, een zeer fraaie fris fruitige wijn, goed te combineren met vis als Tonijn en varkensvlees of kip gerechten.
De Brachetto d’Acqui Gatie als dessertwijn, deze licht mousserende rode wijn barst letterlijk van het fruit, framboos, aardbei en ga maar door. In combinatie met de vers gemaakte pannacotta met gemarineerd rood en zwart bosfruit kwam deze wijn geheel tot zijn recht.
Voor meer kijk op: http://www.marchesibarolo.com/en
Ook op Facebook: @Cantina Marchesi di Barolo
Geen opmerkingen:
Een reactie posten