Translate

zaterdag 8 juni 2019

Laurent Miquel reis 2019

Les Auzines, Lagrasse, Zuid Frankrijk.


De afgelopen dagen bezocht ik met een kleine groep relaties de prachtige locaties van @Laurent Miquel en zijn familie.

Na een zeer voorspoedige reis met @Transavia van @Rotterdam-The-Hague Airport naar @Montpellier werden we met een luxe vip coach naar het 12e eeuwse stadje Lagrasse gereden alwaar hoog boven het stadje gelegen het Chateau Les Auzines is gelegen.


Alweer ruim 10 jaar geleden kochten de Miquels dit chateau aan met de omliggende wijngaarden.
In oorsprong was Les Auzines het buitenhuis van de monniken die in de abdij van Lagrasse woonden, het buitenhuis gaf de monniken de ruimte om zelfvoorzienend te leven met vee een vele moestuinen.

Nadat de Miquels deze locatie hebben gekocht is er veel veranderd. Het chateau is grondig gerenoveerd en de omliggende wijngaarden zijn nagenoeg allemaal vernieuwd. 

Afbeeldingsresultaat voor chateau les auzines hautes terres 2015Laurent heeft nu voornamelijk Albarino en Chardonnay aangeplant staan naast de traditionele druivensoorten als Syrah, Grenache en Carignan. +

Les Auzines ligt hoog in de heuvels van de zuidelijke Corbieres, door de hogere ligging (+/- 350 meter boven zeeniveau) is er altijd sprake van een verkoelende wind. 

De temperaturen zijn hierdoor ook altijd een paar graden lager dan bij de meeste lager gelegen wijngaarden in de Corbieres. 

Alweer 7 jaar geleden plante Laurent zijn Albarino, dit omdat hij voorziet dat de global warming het gebied noodzaakt om druivensoorten te planten die beter tegen de warmte bestemd zijn.

Inmiddels is gebleken dat hij met deze stap een regelrechte hit heeft. Zeker nu met de nieuwe verpakking is de wijn niet alleen aantrekkelijk in de smaak maar ook voor het oog. Wereldwijd wordt deze wijn en zijn "broertje" de Rosé gretig afgenomen.


De Les Auzines Albarino
De Albarino druif is een witte druif die zeer herkenbaar is aan de dikke schil. Albarino wijnen kunnen een vrij hoog alcoholgehalte hebben, door deze vroegrijp te plukken heeft deze wijn een alcoholpercentage van 12,5%. 
De druif wordt ook wel het broertje van de Riesling genoemd, dit komt omdat de Albarino druif een DNA-verband heeft met de Riesling druif. Deze druif maakt goed gebruik van het Atlantische zeeklimaat en doet het goed op een bodem die uit leisteen of graniet bestaat, deze combinatie zorgt voor wijnen die, als ze juist geproduceerd worden, een uitmuntende kwaliteit kunnen hebben; zalig droog en heerlijk fruitig zijn de wijnen van deze druif! Kenmerkende aroma's zijn citrus, bloesem en florale tonen. Doorgaans hoog in de zuurgraad levert deze druif lichte tot middelzware wijnen op. Houtrijping komt weinig voor bij deze druif.

De Les Auzines Rosé
Deze wijn wordt gemaakt van de tradionele druivensoorten Syrah, Cinsault en Grenache. Door een koude fermentatie en kort schil contact ontstaat er een "provence" stijl rosé. Heerlijk kruidig, toegankelijk. met tonen van frambozen en een pepertje. Ook deze wijn heeft slechts 12.5% alcohol en is dus een graag gezien gast op het terras. Nu nog een beetje mooi weer :)

Cazal Viel, Cesseron-Sur-Orb, Zuid Frankrijk.


Wij zijn overtuigd dat de Languedoc de oudste wijnstreek van Frankrijk is. Al sinds de Oudheid wordt er wijn verbouwd in deze streek.

Het waren de Romeinen die de rijkdom van de bodem van Cazal Viel ontdekten en er met wijnteelt zijn begonnen. De overblijfselen van twee villas en een waterput van 2000 jaar oud zijn het bewijs van hun activiteit, ongetwijfeld uit dezelfde periode als de constructie van de Via Domitia, de oorspronkelijke handelsroute door Zuid-Frankrijk.

Cazal Viel was een enorm gewild landgoed tijdens de Middeleeuwen en reden voor hevige strijd tussen de bisschoppen van Narbonne en die van Montpellier. Een lange periode werd het domein beheerd door de monniken van de Abdij van Fontcaude van 1202 tot de Franse Revolutie. Tijdens de Revolutie werd de abdij in beslag genomen door de Staat en verkocht.
In 1791 werd de familie Miquel eigenaar van Cazal Viel, Cazal Viel is dan ook de "homebase" van de familie.

Hedendaags is Cazal Viel het grootste onafhankelijk domein in de Saint-Chinian appellatie. Met passie bewerkt door Henri, en zijn zoon Laurent, de 8ste generatie van wijnmakers. Het is de arme grond die het mogelijk maakt om uitzonderlijke witte en kwaliteitsvolle Saint Chinian wijn te creëren.

Toegangsdeuren tot de kelders van Chateau Cazal Viel
De wijngaarden van Cazal Viel worden allen aangeplant in Noord-Zuidelijke richting. op deze wijze worden de druiven het best beschermd tegen de felle zon in de zomermaanden. Ook kan de wind op deze wijze het beste door de wijngaarden heen waaien waardoor, zeker tegen de oogst periode, eventueel aanwezig vocht op een natuurlijke wijze wordt bestreden.

Jongste wijngaarden van Cazal Viel, geplant in januari 2019.



Zeer oude Mouverdre stokken gelegen aan de voet van Cazal Viel (achtergrond)

De Miquels geloven in de kracht van de natuurlijke omgeving, overal kom je wilde Venkel, Vijgen, Agave en diverse bloemen en ander kruiden tegen die  aan de randen van de wijngaarden staan. Deze groenstroken zorgen voor biodiversiteit en aanwezigheid van noodzakelijke insecten. Ook geeft de aanwezigheid van deze natuurpracht hun stempel op de smaak en stijl van de wijnen van Laurent Miquel.



Na de rondleiding die gegeven werd door vader en zoon (Henri en Laurent) kregen we een diepgaande masterclass. De ligging van de regio Languedoc-Roussillon werd door een 3-d kaart aan ons uitgelegd.

De wijnen van huiswijn tot de icons zijn in ons proefglas terecht gekomen en alle aanwezigen waren zeer onder de indruk. Van Pere et Fils tot de Larmes des Fees, de Bardou en Verite waren een waar genot. 



Wilt u deze wijnen ook proeven? Dat kan. uw specialisten in de @Wijnkring helpen u graag.
Kijk voor de dichtstbijzijnde vestiging op https://www.wijnkring.nl/zoekwijnkringwinkel/index/index/


Op de foto: @Laurent Miquel

Juni 2019

De wijnen van Laurent Miquel worden geïmporteerd door Verbunt Verlinden
info@verbuntverlinden.nl


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten