Translate

maandag 16 februari 2015

Wijn in 100 woorden: Zagara Moscato d’Asti 2013

Wijn in 100 woorden: Zagara Moscato d’Asti 2013

96
Zagara-Moscato-dAsti1Lekker hoor, af en toe zo’n klassieker in je glas. Heel lichtgeel van kleur; vrolijk en licht, friszoet, zachtjes prikkelend, aroma’s van sinaasappelbloesem en perzik. Slechts 5% alcohol en fantastisch bij een puntje zelfgemaakte crostata (zanddeeg met wat voor jam je maar in huis hebt.). En dan ook nog van een wijnhuis met een wel heel historische naam: Marchese di Barolo. In dit wijnhuis ontstond 200 jaar geleden de beroemdste krachtige rode wijn van Piemonte, Barolo. Het huis bezit ook wijngaarden in Asti, en maakt van de muskaatdruiven daar deze mooi, elegante wijn. Prijs tijdelijk
€ 9,95 bij de winkels van de Wijnkring.

zaterdag 14 februari 2015

Decanter's Expert's Choice: Le Midi: great-value 2013s

Expert's Choice: Le Midi: great-value 2013


Laurent Miquel, Nord Sud Viognier, IGP Pays d’Oc 
17/20pts (90/100pts)
Viognier from the south can sometimes be blowsy and flat-footed. But this is a sophisticated, food friendly wine with real textural richness and a spicy complexity. Not quite Condrieu, but not too far off. 

Price: £8.99-£10.99 Bibendum PLB, Majestic
Drink 2015-2016 
Alc 13.5%
Read more at http://www.decanter.com/wine/labels/34628/slideshow/0/expert-s-choice-le-midi-great-value-2013s#JmhySBhGyV9DlI4e.99




In Nederland worden de @Laurent Miquel wijnen verkocht door de +Wijnkring en via www.laurentmiquelshop.nl 


dinsdag 10 februari 2015

Wijn in 100 woorden: Vento Vermentino 2013

Wijn in 100 woorden: Vento Vermentino 2013

Wijn in 100 woorden: Vento Vermentino 2013

119
VentoVermentinoGeen café-witje. Dat waren de eerste gedachten na een slok Vento Vermentino 2013 van het label Terre di Talamo. Van onze doordeweekse pasta met kerrie, courgette, spek en room maakten we dankzij de volle, stevige witte wijn zomaar een luxe zondagsmaal. Volle tropische geuren, wat abrikoos. Stevige zuren, levendig, kruidig, iets korte afdronk, maar wel een lekker pittig bittertje. Terre di Talamo vind je in het zuiden van Toscane, in de Maremma en omvat 32 hectare wijngaard. Hier voelt deze druif, ook bekend als rolle in Frankrijk, zich prima op zijn plaats: lekker dicht bij zee. Prijs € 13,95, bij zaken aangesloten bij de Wijnkring.

zondag 8 februari 2015

Graham's Ne Oublie, a Port from 1882!

Een heel mooi verslag van Fabian Scheys


Graham's Ne Oublie, a Port from 1882!

Tasted on 4 February 2015 at The Glorious, Antwerp - Belgium

This Graham's 1882 port comes out one of four barrels purchased in the 1920's by AJ Symington, to commemorate his first steps in the port business in 1882. These barrels spent their first forty years up in the Douro valley, before being shipped to the lodge in Vila Nova de Gaia, where they have been for the past nine decades! One barrel was used for blending, must have been an incredible blend, and the remaining two barrels are now "in quarantine" for the Symington generations to come. The next batch will not be released before 2025, plenty of time to save up the small fortune needed to buy one of these magnificent masterpieces. More on this in my conclusion, now it's time to have a look at what's in the decanter.



This is probably the longest tasting note I've eo for those of you who just want the summary, here it is: Ne Oublie is absolute perfection!

First some background info:
The color is surprisingly dense, considering the age, with an orange brown core reminding me of chestnuts, and a broad yellow rim. Looking at it closely there is a green hue to be spotted in the reflection. The wine is crystal clear, evidently, the sediment has had more than enough time to settle. The legs are thick and slow, a first indication of the concentrated sweetness to be expected.
Ne Oublie is a true Pandora's box, a beautiful leather one in this case. Once opened there is no going back: even with the glass standing at arm's length, you can not ignore the sultry aroma's finding their way to your nose. And although incredibly complex, they are surprisingly easy to define. There is plummy 'Sirop de Liège' a famous Belgian jam of apples, pears and dates. Next comes the fine tobacco of a Cuban cigar, and the cedar wood box isn't very far behind. The perfume like earthy and woody aroma's can best be compared to the fragrance of Terre d'Hermes, including the zesty hints of orange peel. And you just can not have a world class port without the herbaceous, in this case almost medicinal character of esteva, indigenous to the most beautiful wine valley ... (wait for the Jeremy Clarkson pause) ... in the world! The nose is immensely rich and the evaporation of the angel's share has definitely pushed the concentration to a level where the alcohol is barely noticeable, always a plus when it comes to fortified wine. The wine just keeps pulling your nose back into the glass. For me Ne Oublie has set a new benchmark, probably THE benchmark, for aromatic complexity.
And now for the taste: as you would expect sweetness plays a major role. It is very concentrated but not in a heavy or sticky way. Personally it reminds me of the 'oily' sweetness you can find in very old PX wines from Southern Spain. And then there's the acidity; at first I described it as rather underlying, but when swirling the wine in my mouth it almost felt like the acidity was holding back. If that's the case then the future of those two remaining barrels is looking very good. I found this wine to be surprisingly fruity and fresh. I even dare to say fruitier than many younger Colheitas I've tasted. And now we're on this subject, it doesn't have that slightly volatile character that you often find in Colheitas either. Once again both alcohol and wood are so well integrated that they are barely noticeable. The aftertaste is just endless. A very subtle touch of bitterness, think dried raisins or dark chocolate, gives the whole a very distinguished, dry and clean finish, which automatically brings your focus back to the aromatic complexity. The whole is just perfectly balanced and never in my life would I have suspected this wine to be 132 years old.
Normally I conclude my tasting notes with ageing potential, food pairing, occasion etcetera but all of those are totally and utterly irrelevant when it comes to Ne Oublie. Ageing potential? Yeah right, I'll consider myself lucky if I manage to survive the final barrel (I'm 33 by the way). However, do keep in mind that it's difficult, as there are very few comparable wines, to anticipate how 'fast' the wine will evolve in the bottle. Once opened I suspect you best finish the bottle within a month, but that shouldn't be a problem whatsoever. Food pairing? PLEASE DON'T! There's very few chefs in the world that are able to create a dish that will complement this wine and everything else will definitely interfere with the balance and complexity. It doesn't need food! Occasion? Same answer here, you don't need one. Ne Oublie is the occasion!










Up until today there have only been three wines (*) that I've given 20/20. Ne Oublie is number four. But this kind of perfection comes at a price. Only 656 bottles are available, and Belgium will have to do with four, of which one has already been tasted by some lucky few, in the charming presence of Johnny Symington. Unfortunately there aren't that many wine lovers who can spend 5.500 EUR on a bottle of wine. This said I must admit that Ne Oublie probably is the "cheapest expensive wine" you can buy. Compared to other wines from the same era Ne Oublie is reasonably priced, and when you take into consideration that drinkability is guaranteed, it's definitely worth buying. So start saving for that second or third barrel. For those not so fortunate: we also tasted a superb 1960 Vintage and a 1969 Colheita (soon to be followed by 1972). There is a reason why one out three premium ports sold worldwide comes from the Symington family. They're just that good ...
PS Check out the little piece of art that is the Ne Oublie video on you tube:
Thank you Graham's!
Fabian Scheys
A fan for life

vrijdag 12 december 2014

Introductie Graham’s Ne Oublie Port uit 1882 in NL

Introductie Graham’s Ne Oublie Port uit 1882 in NL

Ne Oublie bewerkt-1I have tasted from a small sample in Portugal. It is a very strong Port, but still fresh. An aged Tawny’. Zo wordt een stormachtige donderdag in december toch nog een bijzondere dag. Pedro Ferreira Leite was over uit Portugal om de eerste fles van de ‘Ne Oublie Port’ uit 1882 op Nederlandse bodem te presenteren. ‘Ne Oublie ’is het motto van Graham’s en betekent ‘don’t forget’.. In 1920 kocht Andrew James Symington vier vaten Port uit 1882, het jaar waarin hij een nieuw leven in Portugal was begonnen.




Pedro Leite


De vier vaten zijn door verdamping verminderd tot drie vaten. Vorig jaar besloot de familie Symington één van de vaten te bottelen, ter nagedachtenis aan de Schotse Andrew en zijn Engels-Portugese vrouw. De andere twee vaten worden toevertrouwd aan de volgende generatie, die zelf mag bepalen wat ermee gedaan wordt, maar dit mag niet eerder dan 2025. De karaf is van kristal uit Engeland, zilver uit Schotland en de Port komt uiteraard uit Portugal. De karaf symboliseert de historie van de familie Symington en brengt zo het vakmanschap uit Portugal, Engeland en Schotland samen. Er zijn 656 individueel genummerde flessen gebotteld. Acht daarvan zijn voor Nederland. Eén daarvan is voor de World of Drinks in de Markthal in Rotterdam, waar Leite vandaag de presentatie deed. De helft van het NL aantal is inmiddels verkocht. Proeven was vandaag niet mogelijk, het alternatief – een 20 en 30 jaar oude Tawny – was ook aantrekkelijk. 

Waar het allemaal begon

Toen hij 18 werd, besloot de Schot Andrew James Symingon zijn geluk in Portugal te zoeken. Hij ging aan de slag in de textieltak van W & J Graham’s, maar hij raakte al snel besmet met het portvirus. In 1905, op 42-jarige leeftijd, werd hij eigenaar van Warre’s Port en in 1912 van Dow’s. In 1970 kochten de kleinzonen van Andrew Graham’s, het bedrijf waar hij zijn carrière was begonnen.

Graham’s Port in Nederland

Graham’s is een prestigieus Portmerk dat wereldwijd de hoogste beoordelingen krijgt en door kenners als de ultieme Port wordt beschouwd. Graham’s Port wordt in Nederland via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca en wijnspeciaalzaken, Meer dan 100 van deze winkels zijn aangesloten zijn bij de Wijnkring, wijnkring.nl. Ook is er een webshop voor Graham's Port:www.grahamsshop.nl

Ne Oublie is uitsluitend op inschrijving verkrijgbaar met een consumentenprijs vanaf 5.500 euro.

Voor meer verkoopinformatie kunt u terecht bij Marjolein van Meir - van der Brinkm.van.meir@verbunt.nl 

Bron: http://www.winebusiness.nl/index.php/actualiteiten/970-introductie-ne-oublie-port-uit-1882-in-nl

donderdag 4 december 2014

Piepkuiken, Ottolenghi’s bietensalade en Salentein’s barrel selection pinot noir

Piepkuiken, Ottolenghi’s bietensalade en Salentein’s barrel selected pinot noir

IMG_4340.JPG
Dat was lekker gisteren.
Piepkuiken uit de oven gevuld met citroen, knoflook, rozemarijn en tijm. En een bijzondere salade van Ottolenghi: rode biet, rode ui, radicchiosla (in plaats van roodlof die niet verkrijgbaar was), olijfjes, sinaasappelpartjes, platte peterselie en een simpele dressing van olijfolie en azijn (ik gebruikte voor de verandering vincotto met framboos).
Erbij een mooie Barrel selected pinot noir 2011 van Salentein.
Het Argentijnse wijnbedrijf Bodegas Salentein werd in 1992 opgericht door de Nederlandse zakenman Mijndert Pon (o.a. Volkswagen-importeur).
De wijngaarden voor deze pinot noir liggen aan de voet van het Andesgebergte in het bekende wijngebied Mendoza, in het hart van de Valle de Uco op een hoogte tussen 1050 en 1700 meter. De nachten zijn er koel, de dagen zonnig en warm. Ideaal voor wijnbouw en een mooie aroma-ontwikkeling ban de druiven.
Het markante gebouw is ontworpen in de vorm van een kruis. Dat moet de logistiek ten goede komen. De wijn ligt 8 meter diep te rijpen.
De barrel selected pinot noir rijpt 10 maanden op nieuwe vaten van Frans eikenhout en een jaar op fles. Het resultaat is een mooie volle complexe pinot noir met wat meer zwoelheid dan rode Bourgognes.
Volgend jaar mag ik Salentein zelf bezoeken! Verslag volgt… 
Bron: http://vinissima.wordpress.com/

dinsdag 18 november 2014

Rámon Bilbao: 2 X bekroond door IWSC



Wijnmaker en manger-director Rodolfo Bastida van Rámon Bilbao kon bij het galadiner twee keer naar het podium lopen. Eerst ontving Bastida uit handen van Laura Catena de trofee behorende bij de International Wine & Spirit Competition's titel ‘Beste Spaanse producer van het jaar‘. Eerder al, in oktober, was Rámon Bilbao door het IWSC al bekroond met de titel ‘Beste Rioja Wijn’. De trofee die hierbij hoort ontving Bastida bij dezelfde dis.


Persbericht

BEST SPANISH PRODUCER OF THE YEAR

Bodegas Ramón Bilbao´s international recognition continues, having achieved the title of “Best Spanish Producer of the Year” and becoming one of the stars of the IWSC annual awards banquet ceremony.


Last October Ramón Bilbao Gran Reserva 2006 was crowned as the “Best Rioja Wine” at this competition, and the Bodega was announced as one of the finalists for the category of “Best Spanish Producer of the year”, competing with Hijos Antonio Barcelo, Codorníu Raventós, Nubori and Bodegas de Familia Burgo Viejo.


At the awards Rodolfo Bastida, Ramón Bilbao Managing Director, was called to the stage twice to collect both awards – Best Rioja and Best Spanish Producer - and in doing so became one of the stars of the evening.


A large international crowd gathered at the Guildhall in London for the IWSC annual awards banquet which was also celebrating its 45th year as the world´s premier wine and spirits competition where only the top producers of the industry participate.
This achievement is just recognition for the team’s hard work and investment at Ramon Bilbao, its history and the full dedication of our partners.


Rodolfo Bastida wants to thank all who believe in the brand and looks forward to celebrating future successes together.
Now it´s time to celebrate and spread the good news.
Cheers!


About IWSC
The International Wine and Spirit Competition (IWSC), now in its 45th year, is the premier competition of its kind in the world.
The unique combination of detailed technical analysis and specialist judging panels means that gaining an IWSC ‘Competition Award’ is an exceptional achievement. IWSC proclaim wines with the highest mark in their respective category as "Outstanding" those wines are re-tasted for national trophies.
Laura Catena, IWSC President hands the Best Producer of the Year Trophy to Rodolfo Bastida, Managing Director and Winemaker of Ramón Bilbao




Bron: www.winebusiness.nl en facebook @Ramonbilbao_wijn.
In Nederland worden de wijnen van Ramon Bilbao geimpiorteerd door Verbunt Wijnkopers.

maandag 10 november 2014

Expert's choice: Very Dry Champagne

Pol Roger, Pure, Brut NV

A bone-dry Champagne with not a gram of sugar. Quite different from Pol Roger’s outstanding White Foil. Very fruity primary scents, pure, super-clean yet round. 16pts/20
Price: £37–£40 Slurp, Villeneuve, Waitrose, Wine Direct, WoodWinters
Drink: 2011–2013. 
Alc: 12%
Read more at http://www.decanter.com/wine/labels/33968/slideshow/0/experts-choice-very-dry-champagne#FWpY6FysZ2CsouKz.99



zaterdag 8 november 2014

Salentein Single Vineyard Chardonnay

misschien wel de mooiste chardonnay van Latijns Amerika volgens Pieter Nijdam in de Telegraaf van 08-11-2014


De wijnen van Bodega's Salentein worden verkocht via www.wijnkring.nl of www.salenteinshop.nl

maandag 29 september 2014

CHURCHILL DRANK ‘42,000 BOTTLES’ OF FIZZ

CHURCHILL DRANK ‘42,000 BOTTLES’ OF FIZZ

26th September, 2014 by Tom Bruce Gardyne

Britain’s famous wartime leader drank 42,000 bottles of Champagne in his lifetime, according to a new book.

Winston Churchill
Winston Churchill
Sir Winston Churchill’s fondness for fizz made headline news after it was reported by Mail Online that the British prime minister drank a staggering 42,000 bottles of Champagne.
Along with other “dotty but true” facts, it was taken from 1,411 QI Facts to Knock You Sideways by John Lloyd, John Mitchinson and James Harken, the team behind the British TV show QI, set to be published by Faber on 2 October.
The consumption between 1908 and Churchill’s death in 1965 works out at two bottles a day – some five times the government’s recommended daily limit on alcohol.
Add in the occasional hock for breakfast, the dilute Scotch and water every morning, the dry Martinis, highballs and port in the evening, and it begins to look a little unlikely.
The historian Michael Richards, suggests alcohol was partly a prop like the endless cigars “rarely smoked beyond a third, and usually discarded after being well-chewed.”
Cuvée Sir Winston Churchill
Cuvée Sir Winston Churchill
Churchill claimed the four essentials of life were: “Hot baths, cold champagne, new peas and old brandy.” For Pol Roger he was the ultimate brand ambassador, and when he died the champagne house famously put a black border around the labels of its Brut NV. Pol Roger released the first ‘Cuvée Sir Winston Churchill’ in 1984.
Earlier this week Gerard Depardieu claimed he puts away 14 bottles of wine a day, a worthy adversary to Churchill perhaps.

Grahams in @RTL7 Business Class


Afgelopen zondag was Peter van Houtert, Commercial Director van Verbunt Wijnkopers, te gast in het programma Business Class van RTL7. Daarin werden de Graham’s Six Grapes Reserve Port en The Tawny uit het Wijnkring Magazine besproken. Daarnaast werd ook de 20 Year Old Tawny uitgelicht, die speciaal hiervoor ook in de aanbieding is! werd ook de 20 Year Old Tawny uitgelicht, die eveneens in de aanbieding is. Het interview is terug te kijken via onderstaande link:

woensdag 24 september 2014

Ne Oublie




Grahams Port wordt in Nederland geimporteerd door Verbunt Wijnkopers. Een fles Ne Oublie kost  € 5500,- incl BTW. Voor verkrijgbaarheid mail: info@verbunt.nl 
Er zijn slechts enkele flessen beschikbaar voor de Nederlandse markt.

woensdag 17 september 2014

Kendall-Jackson: opulent en voloptueus

Gelezen op: www.winebusiness.nl
Kendall-Jackson: opulent en voloptueus

KendallKendall-Jackson is een jong Californisch huis dat een razendsnelle carrière heeft doorgemaakt. De Kendall-Jackson chardonnay is naar verluidt de meest gedronken chardonnay in de USA. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de eerste wijn onder het label Kendall-Jackson een Chardonnay uit 1982 was. Dat deze wijn al een jaar erna de Platinum Award van American Wine Competition zou winnen, kwam als een enorme verrassing. Dit succes leidde tot meer expansie en investeringen.

In 1995 werd Kendall-Jackson door het gezaghebbende Wine & Spirits Magazine uitgeroepen tot Winery of the Year. Kendall-Jackson heeft zijn wijngaarden niet voor niets goed uitgezocht. De druiven zijn grotendeels afkomstig uit de koelere kuststreken van Californie zoals Monterey, Santa Barbera en Mendocino, perfecte streken voor de ontwikkeling van frisse aroma’s.


De inmiddels overleden eigenaar Jesse Jackson, verwoordde de ambities als volgt: 'Our family has been making wine for nearly three decades - and we are still completely fascinated with all that it entails. Watching the grapes mature in the vineyard, experiencing the nonstop activity at harvest time, the rich, earthy smell of the barrel room. And, of course, enjoying the fruits of our labor with family and friends after the final blend is layered together for bottling.' Naast hun eigen wijnen van Kendall Jackson Estate worden ook wijnen van een aantal andere Estates en Cellars door Jackson op de markt gebracht, zoals Talon, Hartford, Lokoya en de topserie Verite.

Vintner’s Reserve

Kendall-Jackson produceert wijn met respect voor de natuur. Dit wordt erkend met het Californië duurzaamheid certificaat. De Vintner’s Reserve serie is toonaangevend op de Amerikaanse wijnmarkt maar in Nederland zijn ze gelukkig ook te krijgen. Verbunt Wijnkopers is de trotse importeur. Wat opvalt aan deze lijn is de verfijndheid, waar Amerikaanse cabernets nog weleens overweldigend zijn, is de Vintner’s Reserve 2009 soepel en zijdezacht, echt een cabernet om cabernethaters mee te verrassen. Dat geldt ook voor de pinot noir, die met 13,5% een bescheiden alcoholpercentage heeft met echte pinottonen zoals geslepen tannines in een ingebed rood fruitmandje.

De zinfandel 2011 is opulent en voluptueus, precies zoals hij moet zijn. Voor deze wijn mag je de liefhebber ’s-nachts wakker maken. De Vintner’s Reserve sauvignon blanc is met 5% aangevuld met semillon, muscat canelli en viognier. Een subtiele, zwoele sauvignon. Een klein gedeelte heeft enige maanden houtopvoeding gekregen. Mineralig, crispy, rokerig met een lange afdronk. Een verrassende sauvignon blanc. De vintners reserve chardonnay 2013 is de best gedronken chardonnay in Amerika, rijk en vol van smaak met mooie hazelnoottonen. Niet te vol, zoals te doen gebruikelijk aldaar. Genoeg frisse tonen om zeer,zéér boeiend te zijn.

Voor de actieprijsprijs – van 18 september tot 30 oktober kosten de wijnen tussen de 12 en 17 Euro – haal je een topper in huis.

Charlotte van Zummeren



www.verbunt.nl

www.wijnkring.nl

zaterdag 6 september 2014

Bodegas Callia naar Verbunt Wijnkopers


Vanaf 1 oktober 2014 zijn wijnen uit de Callia Alta serie exclusief verkrijgbaar bij PLUS supermarkten. 


Callia, dat onlangs bij importeur Verbunt Wijnkopers is ondergebracht, heeft daarmee een belangrijke stap gezet in de retail markt. Callia is onderdeel van M.P. Wines van de familie Pon.



Peter van Houtert, commercieel directeur Verbunt Wijnkopers: "PLUS supermarkten past goed bij dit Argentijnse wijnhuis met een Nederlandse eigenaar.
Verbunt is dit najaar aanwezig bij wijnproeverijen van PLUS ondernemers. Ook vindt er begin 2015 een consumentenactie plaats. Alle ontwikkelingen van Callia bij PLUS supermarkten kunnen worden gevolgd via Facebook Callia NL 
en @CalliaNL op Twitter.
 

We waren bovendien op zoek naar kwalitatieve distributie in het supermarktkanaal. Uit een onderzoek door marktonderzoeksbureau Nielsen blijkt dat PLUS voor het tiende jaar op rij de beste wijnafdeling van alle supermarkten in Nederland heeft, dus dat sluit perfect aan. We zijn blij met PLUS als eerste en vooralsnog enige supermarkt die Callia Alta aanbiedt. We zien de verkoop van Callia Alta als een partnership en gaan er vanuit dat Callia bij PLUS supermarkten een groot succes zal worden."



De hogere series van Bodegas Callia zoals de Grand Callia en Callia Magna zullen via de wijnvakhandel, slijterijen en horeac in Nederland worden gedistribueerd. Daarnaast zal Bodegas Callia in 2015 met diverse aantrekkelijke nieuwe wijnen op de markt komen.

Ook in buiten Europa en Argentinië wint Callia diverse awards:

















Wilt u meer informatie: info@verbunt.nl.

Yalumba Australia News


“Yalumba is a premium winemaker and our intention is to become increasingly vocal about the highest expressions of our craft through our varied and magnificent fine wine portfolio.” 
Robert Hill Smith



Barossa Eden Collection is now Samuel's Garden 


For the love of wine: new Yalumba campaign is starting


Good to Know





zaterdag 30 augustus 2014

Châteauneuf-du-Pape 2009: panel tasting results

Châteauneuf-du-Pape 2009: panel tasting results

Ogier, Expression de Terroir, Safres 

Rich, spicy forest fruit, jammy strawberry, earth, mineral outcrops and blackcurrant nose. Elegant style with round, soft tannins, generous weight and a long, fruity, rich finish. Quite complex, integrated and delicious. 19pts/20













Ogier, Expression de Terroir, Galets Roulés 

Oak, spice, tarry, jammy strawberry, creamy vanilla oak and earthy complexity on the nose. True Grenache with a floral and calm expression. Really silky and smooth tannins – it has a beautiful structure and balance. Delicious. 17.75pts/20











Ogier, Chorégies du Clos de l’Oratoire des Papes 

Perfumed and vivacious, smoke, burnt toast, rose petal, cherry, berry, orange peel and spice bouquet. Ripe and harmonious structure with black fruit flavours converted pleasingly to a satisfying dénouement. Dangerously drinkable. 16.83pts/20















The Chateauneuf du pape 2009 tasters include: (from left to right) Nick Adams MW runs his consultancy company First Glass Wine Services. Andrea Bricarello is head Sommelier at the Michelin-starred Galvin La Chapelle in London. Margaret Rand is a regular contributor to Decanter and general editor of Hugh Johnson’s Pocket Wine Book. Philippe Messy is co-patron of Chabrot Bistrot d’Amis in Knightsbridge, London. Beverley Blanning MW is a regular Decanter taster, author and international competition judge. Annette Scarfe consults for a number of restaurants in London, Hong Kong and Singapore. John Livingstone- Learmonth has published four books on the Rhône; The Wines of the Northern Rhône won the 2006 Louis Roederer International Wine Book of the Year. He is an honorary citizen of Châteauneuf-du-Pape. Susan Hulme MW is an international competition judge, and runs education company Vintuition Tom Forrest is an author and resident wine expert at Vinopolis, the wine attraction in London Dirceu Vianna Junior MW is buying director for UK merchant Coe Vintners. he is also a writer, technical consultant and international wine competition judge. Simon Field MW joined Berry Bros & Rudd in 1998. The Rhône is among his favourite areas of buying responsibility  Marcel Orford- Williams joined The Wine Society as a buyer in 1986 and his specialties include the Rhône Also tasting: Stephen Brook is a Decanter contributing editor. He has written about wine for almost 30 years.
Read more at http://www.decanter.com/wine/labels/34003/slideshow/0/ch-teauneuf-du-pape-2009-panel-tasting-results#O3I5BBx1iQw90DJ4.99



Netherlands: Ogier is imported by Verbunt Wijnkopers and sold by www.wijnkring.nl (see website for the nearest shop)