Translate
maandag 2 februari 2015
Montes @News4
Labels:
awarded,
Chile,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquor,
liquorstores,
news,
nieuws,
Parker,
special,
tasting,
wijn,
wijnspeciaalzaken,
wine
vrijdag 12 december 2014
Introductie Graham’s Ne Oublie Port uit 1882 in NL
Introductie Graham’s Ne Oublie Port uit 1882 in NL
‘I have tasted from a small sample in Portugal. It is a very strong Port, but still fresh. An aged Tawny’. Zo wordt een stormachtige donderdag in december toch nog een bijzondere dag. Pedro Ferreira Leite was over uit Portugal om de eerste fles van de ‘Ne Oublie Port’ uit 1882 op Nederlandse bodem te presenteren. ‘Ne Oublie ’is het motto van Graham’s en betekent ‘don’t forget’.. In 1920 kocht Andrew James Symington vier vaten Port uit 1882, het jaar waarin hij een nieuw leven in Portugal was begonnen.
De vier vaten zijn door verdamping verminderd tot drie vaten. Vorig jaar besloot de familie Symington één van de vaten te bottelen, ter nagedachtenis aan de Schotse Andrew en zijn Engels-Portugese vrouw. De andere twee vaten worden toevertrouwd aan de volgende generatie, die zelf mag bepalen wat ermee gedaan wordt, maar dit mag niet eerder dan 2025. De karaf is van kristal uit Engeland, zilver uit Schotland en de Port komt uiteraard uit Portugal. De karaf symboliseert de historie van de familie Symington en brengt zo het vakmanschap uit Portugal, Engeland en Schotland samen. Er zijn 656 individueel genummerde flessen gebotteld. Acht daarvan zijn voor Nederland. Eén daarvan is voor de World of Drinks in de Markthal in Rotterdam, waar Leite vandaag de presentatie deed. De helft van het NL aantal is inmiddels verkocht. Proeven was vandaag niet mogelijk, het alternatief – een 20 en 30 jaar oude Tawny – was ook aantrekkelijk.
Waar het allemaal begon
Toen hij 18 werd, besloot de Schot Andrew James Symingon zijn geluk in Portugal te zoeken. Hij ging aan de slag in de textieltak van W & J Graham’s, maar hij raakte al snel besmet met het portvirus. In 1905, op 42-jarige leeftijd, werd hij eigenaar van Warre’s Port en in 1912 van Dow’s. In 1970 kochten de kleinzonen van Andrew Graham’s, het bedrijf waar hij zijn carrière was begonnen.
Graham’s Port in Nederland
Graham’s is een prestigieus Portmerk dat wereldwijd de hoogste beoordelingen krijgt en door kenners als de ultieme Port wordt beschouwd. Graham’s Port wordt in Nederland via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca en wijnspeciaalzaken, Meer dan 100 van deze winkels zijn aangesloten zijn bij de Wijnkring, wijnkring.nl. Ook is er een webshop voor Graham's Port:www.grahamsshop.nl
Ne Oublie is uitsluitend op inschrijving verkrijgbaar met een consumentenprijs vanaf 5.500 euro.
Voor meer verkoopinformatie kunt u terecht bij Marjolein van Meir - van der Brinkm.van.meir@verbunt.nl
Waar het allemaal begon
Toen hij 18 werd, besloot de Schot Andrew James Symingon zijn geluk in Portugal te zoeken. Hij ging aan de slag in de textieltak van W & J Graham’s, maar hij raakte al snel besmet met het portvirus. In 1905, op 42-jarige leeftijd, werd hij eigenaar van Warre’s Port en in 1912 van Dow’s. In 1970 kochten de kleinzonen van Andrew Graham’s, het bedrijf waar hij zijn carrière was begonnen.
Graham’s Port in Nederland
Graham’s is een prestigieus Portmerk dat wereldwijd de hoogste beoordelingen krijgt en door kenners als de ultieme Port wordt beschouwd. Graham’s Port wordt in Nederland via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca en wijnspeciaalzaken, Meer dan 100 van deze winkels zijn aangesloten zijn bij de Wijnkring, wijnkring.nl. Ook is er een webshop voor Graham's Port:www.grahamsshop.nl
Ne Oublie is uitsluitend op inschrijving verkrijgbaar met een consumentenprijs vanaf 5.500 euro.
Voor meer verkoopinformatie kunt u terecht bij Marjolein van Meir - van der Brinkm.van.meir@verbunt.nl
Bron: http://www.winebusiness.nl/index.php/actualiteiten/970-introductie-ne-oublie-port-uit-1882-in-nl
Labels:
awarded,
awards,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquorstores,
news,
nieuws,
port,
special,
tasting,
wijn,
wijnspeciaalzaken,
wine
donderdag 4 december 2014
Piepkuiken, Ottolenghi’s bietensalade en Salentein’s barrel selection pinot noir
Piepkuiken, Ottolenghi’s bietensalade en Salentein’s barrel selected pinot noir
Posted on 19 oktober 2014

Dat was lekker gisteren.
Piepkuiken uit de oven gevuld met citroen, knoflook, rozemarijn en tijm. En een bijzondere salade van Ottolenghi: rode biet, rode ui, radicchiosla (in plaats van roodlof die niet verkrijgbaar was), olijfjes, sinaasappelpartjes, platte peterselie en een simpele dressing van olijfolie en azijn (ik gebruikte voor de verandering vincotto met framboos).
Erbij een mooie Barrel selected pinot noir 2011 van Salentein.
Het Argentijnse wijnbedrijf Bodegas Salentein werd in 1992 opgericht door de Nederlandse zakenman Mijndert Pon (o.a. Volkswagen-importeur).
De wijngaarden voor deze pinot noir liggen aan de voet van het Andesgebergte in het bekende wijngebied Mendoza, in het hart van de Valle de Uco op een hoogte tussen 1050 en 1700 meter. De nachten zijn er koel, de dagen zonnig en warm. Ideaal voor wijnbouw en een mooie aroma-ontwikkeling ban de druiven.
Het markante gebouw is ontworpen in de vorm van een kruis. Dat moet de logistiek ten goede komen. De wijn ligt 8 meter diep te rijpen.
De barrel selected pinot noir rijpt 10 maanden op nieuwe vaten van Frans eikenhout en een jaar op fles. Het resultaat is een mooie volle complexe pinot noir met wat meer zwoelheid dan rode Bourgognes.
Het Argentijnse wijnbedrijf Bodegas Salentein werd in 1992 opgericht door de Nederlandse zakenman Mijndert Pon (o.a. Volkswagen-importeur).
De wijngaarden voor deze pinot noir liggen aan de voet van het Andesgebergte in het bekende wijngebied Mendoza, in het hart van de Valle de Uco op een hoogte tussen 1050 en 1700 meter. De nachten zijn er koel, de dagen zonnig en warm. Ideaal voor wijnbouw en een mooie aroma-ontwikkeling ban de druiven.
Het markante gebouw is ontworpen in de vorm van een kruis. Dat moet de logistiek ten goede komen. De wijn ligt 8 meter diep te rijpen.
De barrel selected pinot noir rijpt 10 maanden op nieuwe vaten van Frans eikenhout en een jaar op fles. Het resultaat is een mooie volle complexe pinot noir met wat meer zwoelheid dan rode Bourgognes.
Volgend jaar mag ik Salentein zelf bezoeken! Verslag volgt…
Bron: http://vinissima.wordpress.com/
dinsdag 18 november 2014
Rámon Bilbao: 2 X bekroond door IWSC
Wijnmaker en manger-director Rodolfo Bastida van Rámon Bilbao kon bij het galadiner twee keer naar het podium lopen. Eerst ontving Bastida uit handen van Laura Catena de trofee behorende bij de International Wine & Spirit Competition's titel ‘Beste Spaanse producer van het jaar‘. Eerder al, in oktober, was Rámon Bilbao door het IWSC al bekroond met de titel ‘Beste Rioja Wijn’. De trofee die hierbij hoort ontving Bastida bij dezelfde dis.
BEST SPANISH PRODUCER OF THE YEAR
Bodegas Ramón Bilbao´s international recognition continues, having achieved the title of “Best Spanish Producer of the Year” and becoming one of the stars of the IWSC annual awards banquet ceremony.
Last October Ramón Bilbao Gran Reserva 2006 was crowned as the “Best Rioja Wine” at this competition, and the Bodega was announced as one of the finalists for the category of “Best Spanish Producer of the year”, competing with Hijos Antonio Barcelo, Codorníu Raventós, Nubori and Bodegas de Familia Burgo Viejo.
At the awards Rodolfo Bastida, Ramón Bilbao Managing Director, was called to the stage twice to collect both awards – Best Rioja and Best Spanish Producer - and in doing so became one of the stars of the evening.
A large international crowd gathered at the Guildhall in London for the IWSC annual awards banquet which was also celebrating its 45th year as the world´s premier wine and spirits competition where only the top producers of the industry participate.
This achievement is just recognition for the team’s hard work and investment at Ramon Bilbao, its history and the full dedication of our partners.
Rodolfo Bastida wants to thank all who believe in the brand and looks forward to celebrating future successes together.
Now it´s time to celebrate and spread the good news.
Cheers!
About IWSC
The International Wine and Spirit Competition (IWSC), now in its 45th year, is the premier competition of its kind in the world.
The unique combination of detailed technical analysis and specialist judging panels means that gaining an IWSC ‘Competition Award’ is an exceptional achievement. IWSC proclaim wines with the highest mark in their respective category as "Outstanding" those wines are re-tasted for national trophies.
Laura Catena, IWSC President hands the Best Producer of the Year Trophy to Rodolfo Bastida, Managing Director and Winemaker of Ramón Bilbao
Bron: www.winebusiness.nl en facebook @Ramonbilbao_wijn.
In Nederland worden de wijnen van Ramon Bilbao geimpiorteerd door Verbunt Wijnkopers.
Labels:
awarded,
awards,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquorstores,
news,
nieuws,
spain,
spanje,
special,
supermarkets,
supermarkt,
tasting,
wijn,
wijnspeciaalzaken,
wine
maandag 10 november 2014
Expert's choice: Very Dry Champagne
Pol Roger, Pure, Brut NV

A bone-dry Champagne with not a gram of sugar. Quite different from Pol Roger’s outstanding White Foil. Very fruity primary scents, pure, super-clean yet round. 16pts/20
Price: £37–£40 Slurp, Villeneuve, Waitrose, Wine Direct, WoodWinters
Drink: 2011–2013.
Alc: 12%
Read more at http://www.decanter.com/wine/labels/33968/slideshow/0/experts-choice-very-dry-champagne#FWpY6FysZ2CsouKz.99
A bone-dry Champagne with not a gram of sugar. Quite different from Pol Roger’s outstanding White Foil. Very fruity primary scents, pure, super-clean yet round. 16pts/20
Price: £37–£40 Slurp, Villeneuve, Waitrose, Wine Direct, WoodWinters
Drink: 2011–2013.
Alc: 12%
Read more at http://www.decanter.com/wine/labels/33968/slideshow/0/experts-choice-very-dry-champagne#FWpY6FysZ2CsouKz.99
Labels:
awarded,
awards,
champagne,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
france,
liquor,
liquorstores,
news,
nieuws,
special,
tasting,
wijn,
wijnspeciaalzaken,
wine
zaterdag 8 november 2014
Salentein Single Vineyard Chardonnay
misschien wel de mooiste chardonnay van Latijns Amerika volgens Pieter Nijdam in de Telegraaf van 08-11-2014
De wijnen van Bodega's Salentein worden verkocht via www.wijnkring.nl of www.salenteinshop.nl
maandag 29 september 2014
CHURCHILL DRANK ‘42,000 BOTTLES’ OF FIZZ
CHURCHILL DRANK ‘42,000 BOTTLES’ OF FIZZ
26th September, 2014 by Tom Bruce GardyneBritain’s famous wartime leader drank 42,000 bottles of Champagne in his lifetime, according to a new book.
Winston Churchill
Sir Winston Churchill’s fondness for fizz made headline news after it was reported by Mail Online that the British prime minister drank a staggering 42,000 bottles of Champagne.
Along with other “dotty but true” facts, it was taken from 1,411 QI Facts to Knock You Sideways by John Lloyd, John Mitchinson and James Harken, the team behind the British TV show QI, set to be published by Faber on 2 October.
The consumption between 1908 and Churchill’s death in 1965 works out at two bottles a day – some five times the government’s recommended daily limit on alcohol.
Add in the occasional hock for breakfast, the dilute Scotch and water every morning, the dry Martinis, highballs and port in the evening, and it begins to look a little unlikely.
The historian Michael Richards, suggests alcohol was partly a prop like the endless cigars “rarely smoked beyond a third, and usually discarded after being well-chewed.”
Cuvée Sir Winston Churchill
Churchill claimed the four essentials of life were: “Hot baths, cold champagne, new peas and old brandy.” For Pol Roger he was the ultimate brand ambassador, and when he died the champagne house famously put a black border around the labels of its Brut NV. Pol Roger released the first ‘Cuvée Sir Winston Churchill’ in 1984.
Earlier this week Gerard Depardieu claimed he puts away 14 bottles of wine a day, a worthy adversary to Churchill perhaps.
Labels:
awarded,
awards,
champagne,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
france,
liquor,
liquorstores,
news,
nieuws,
special,
supermarkets,
tasting,
USA,
wijn,
wijnspeciaalzaken,
wine
Grahams in @RTL7 Business Class
Afgelopen zondag was Peter van Houtert, Commercial Director van Verbunt Wijnkopers, te gast in het programma Business Class van RTL7. Daarin werden de Graham’s Six Grapes Reserve Port en The Tawny uit het Wijnkring Magazine besproken. Daarnaast werd ook de 20 Year Old Tawny uitgelicht, die speciaal hiervoor ook in de aanbieding is! werd ook de 20 Year Old Tawny uitgelicht, die eveneens in de aanbieding is. Het interview is terug te kijken via onderstaande link:
Labels:
awarded,
awards,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquor,
liquorstores,
news,
nieuws,
port,
special,
tasting,
wijn,
wijnspeciaalzaken,
wine
woensdag 24 september 2014
Ne Oublie
Grahams Port wordt in Nederland geimporteerd door Verbunt Wijnkopers. Een fles Ne Oublie kost € 5500,- incl BTW. Voor verkrijgbaarheid mail: info@verbunt.nl
Er zijn slechts enkele flessen beschikbaar voor de Nederlandse markt.
Labels:
awarded,
awards,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquor,
liquorstores,
news,
nieuws,
port,
special,
tasting,
wijn,
wijnspeciaalzaken,
wine
woensdag 17 september 2014
Kendall-Jackson: opulent en voloptueus
Gelezen op: www.winebusiness.nl
Kendall-Jackson: opulent en voloptueus
In 1995 werd Kendall-Jackson door het gezaghebbende Wine & Spirits Magazine uitgeroepen tot Winery of the Year. Kendall-Jackson heeft zijn wijngaarden niet voor niets goed uitgezocht. De druiven zijn grotendeels afkomstig uit de koelere kuststreken van Californie zoals Monterey, Santa Barbera en Mendocino, perfecte streken voor de ontwikkeling van frisse aroma’s.
De inmiddels overleden eigenaar Jesse Jackson, verwoordde de ambities als volgt: 'Our family has been making wine for nearly three decades - and we are still completely fascinated with all that it entails. Watching the grapes mature in the vineyard, experiencing the nonstop activity at harvest time, the rich, earthy smell of the barrel room. And, of course, enjoying the fruits of our labor with family and friends after the final blend is layered together for bottling.' Naast hun eigen wijnen van Kendall Jackson Estate worden ook wijnen van een aantal andere Estates en Cellars door Jackson op de markt gebracht, zoals Talon, Hartford, Lokoya en de topserie Verite.
Vintner’s Reserve
Kendall-Jackson produceert wijn met respect voor de natuur. Dit wordt erkend met het Californië duurzaamheid certificaat. De Vintner’s Reserve serie is toonaangevend op de Amerikaanse wijnmarkt maar in Nederland zijn ze gelukkig ook te krijgen. Verbunt Wijnkopers is de trotse importeur. Wat opvalt aan deze lijn is de verfijndheid, waar Amerikaanse cabernets nog weleens overweldigend zijn, is de Vintner’s Reserve 2009 soepel en zijdezacht, echt een cabernet om cabernethaters mee te verrassen. Dat geldt ook voor de pinot noir, die met 13,5% een bescheiden alcoholpercentage heeft met echte pinottonen zoals geslepen tannines in een ingebed rood fruitmandje.
De zinfandel 2011 is opulent en voluptueus, precies zoals hij moet zijn. Voor deze wijn mag je de liefhebber ’s-nachts wakker maken. De Vintner’s Reserve sauvignon blanc is met 5% aangevuld met semillon, muscat canelli en viognier. Een subtiele, zwoele sauvignon. Een klein gedeelte heeft enige maanden houtopvoeding gekregen. Mineralig, crispy, rokerig met een lange afdronk. Een verrassende sauvignon blanc. De vintners reserve chardonnay 2013 is de best gedronken chardonnay in Amerika, rijk en vol van smaak met mooie hazelnoottonen. Niet te vol, zoals te doen gebruikelijk aldaar. Genoeg frisse tonen om zeer,zéér boeiend te zijn.
Voor de actieprijsprijs – van 18 september tot 30 oktober kosten de wijnen tussen de 12 en 17 Euro – haal je een topper in huis.
Labels:
awarded,
awards,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquor,
liquorstores,
news,
nieuws,
Parker,
tasting,
USA,
wijn,
wijnspeciaalzaken,
wine
zaterdag 6 september 2014
Bodegas Callia naar Verbunt Wijnkopers
Callia, dat onlangs bij importeur Verbunt Wijnkopers is ondergebracht, heeft daarmee een belangrijke stap gezet in de retail markt. Callia is onderdeel van M.P. Wines van de familie Pon.
Peter van Houtert, commercieel directeur Verbunt Wijnkopers: "PLUS supermarkten past goed bij dit Argentijnse wijnhuis met een Nederlandse eigenaar.
Verbunt is dit najaar aanwezig bij wijnproeverijen van PLUS ondernemers. Ook vindt er begin 2015 een consumentenactie plaats. Alle ontwikkelingen van Callia bij PLUS supermarkten kunnen worden gevolgd via Facebook Callia NL en @CalliaNL op Twitter.
We waren bovendien op zoek naar kwalitatieve distributie in het supermarktkanaal. Uit een onderzoek door marktonderzoeksbureau Nielsen blijkt dat PLUS voor het tiende jaar op rij de beste wijnafdeling van alle supermarkten in Nederland heeft, dus dat sluit perfect aan. We zijn blij met PLUS als eerste en vooralsnog enige supermarkt die Callia Alta aanbiedt. We zien de verkoop van Callia Alta als een partnership en gaan er vanuit dat Callia bij PLUS supermarkten een groot succes zal worden."
Ook in buiten Europa en Argentinië wint Callia diverse awards:

Wilt u meer informatie: info@verbunt.nl.
Labels:
Argentina,
awarded,
awards,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquor,
liquorstores,
news,
nieuws,
supermarkets,
supermarkt,
tasting,
wijn,
wijnspeciaalzaken,
wine
Yalumba Australia News
“Yalumba is a premium winemaker and our
intention is to become increasingly vocal about the highest expressions of our
craft through our varied and magnificent fine wine portfolio.”
Robert
Hill Smith
For the love of wine: new Yalumba campaign is starting
Good to Know
Labels:
australia,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquor,
news,
nieuws,
Parker,
tasting,
wijn,
wine
zaterdag 30 augustus 2014
Châteauneuf-du-Pape 2009: panel tasting results
Châteauneuf-du-Pape 2009: panel tasting results
Rich, spicy forest fruit, jammy strawberry, earth, mineral outcrops and blackcurrant nose. Elegant style with round, soft tannins, generous weight and a long, fruity, rich finish. Quite complex, integrated and delicious. 19pts/20

Oak, spice, tarry, jammy strawberry, creamy vanilla oak and earthy complexity on the nose. True Grenache with a floral and calm expression. Really silky and smooth tannins – it has a beautiful structure and balance. Delicious. 17.75pts/20
Ogier, Chorégies du Clos de l’Oratoire des Papes

Perfumed and vivacious, smoke, burnt toast, rose petal, cherry, berry, orange peel and spice bouquet. Ripe and harmonious structure with black fruit flavours converted pleasingly to a satisfying dénouement. Dangerously drinkable. 16.83pts/20
Perfumed and vivacious, smoke, burnt toast, rose petal, cherry, berry, orange peel and spice bouquet. Ripe and harmonious structure with black fruit flavours converted pleasingly to a satisfying dénouement. Dangerously drinkable. 16.83pts/20
The Chateauneuf du pape 2009 tasters include: (from left to right) Nick Adams MW runs his consultancy company First Glass Wine Services. Andrea Bricarello is head Sommelier at the Michelin-starred Galvin La Chapelle in London. Margaret Rand is a regular contributor to Decanter and general editor of Hugh Johnson’s Pocket Wine Book. Philippe Messy is co-patron of Chabrot Bistrot d’Amis in Knightsbridge, London. Beverley Blanning MW is a regular Decanter taster, author and international competition judge. Annette Scarfe consults for a number of restaurants in London, Hong Kong and Singapore. John Livingstone- Learmonth has published four books on the Rhône; The Wines of the Northern Rhône won the 2006 Louis Roederer International Wine Book of the Year. He is an honorary citizen of Châteauneuf-du-Pape. Susan Hulme MW is an international competition judge, and runs education company Vintuition Tom Forrest is an author and resident wine expert at Vinopolis, the wine attraction in London Dirceu Vianna Junior MW is buying director for UK merchant Coe Vintners. he is also a writer, technical consultant and international wine competition judge. Simon Field MW joined Berry Bros & Rudd in 1998. The Rhône is among his favourite areas of buying responsibility Marcel Orford- Williams joined The Wine Society as a buyer in 1986 and his specialties include the Rhône Also tasting: Stephen Brook is a Decanter contributing editor. He has written about wine for almost 30 years.
Read more at http://www.decanter.com/wine/labels/34003/slideshow/0/ch-teauneuf-du-pape-2009-panel-tasting-results#O3I5BBx1iQw90DJ4.99
Netherlands: Ogier is imported by Verbunt Wijnkopers and sold by www.wijnkring.nl (see website for the nearest shop)
donderdag 14 augustus 2014
Yalumba's best white by Decanter
Yalumba
Eden Valley, South Australia
With chief winemaker Louisa Rose (pictured) and director of winemaking Brian Walsh setting the style, Yalumba is arguably the greatest white producer in Australia, with a wide range of varieties at the top level and an unusual level of pioneering exploration. In that area, Yalumba has made Viognier its own, producing about seven each year (including an organic bottling and a stunning Wrattonbully Botrytis Viognier). The flagship wine is Virgilius (the regular Eden Valley Viognier is less worked and almost as good) and other new varieties include Running With Bulls Vermentino. But it’s Riesling that is this family company’s great strength, all grown in the Eden Valley. Pewsey Vale (and its five-year-old reserve release, The Contours) has been extended to an off-dry version, Prima. Heggies and the cellar-aged Heggies Reserve are outstanding in a more austere style, and Mesh is a justly celebrated joint venture with Grosset. Yalumba Chardonnay is less fêted but recent strides have been made with FDW Adelaide Hills (made with Dijon clones), Heggies and Heggies Reserve. Heggies also yields stunning botrytised Noble Riesling.

Yalumba, Virgilius Viognier 2009

Discreet, subtle aromas, a lick of restrained toasty oak, and spicy fruit which is complex and a far cry from one-dimensional, apricotty Viogniers. A sneaky hint of honey adds complexity. Smooth and very long finishing. Beautiful balance. Could easily take more age.18.5pts/20
Price: £24.99 AC Gallie, Harrods, Majestic, Nidderdale Fine Wine, Planet of the Grapes, Selfridges, Slurp, Taurus Wines, The Wine Society
Drink: 2012–2017
Alc: 13.5%

Discreet, subtle aromas, a lick of restrained toasty oak, and spicy fruit which is complex and a far cry from one-dimensional, apricotty Viogniers. A sneaky hint of honey adds complexity. Smooth and very long finishing. Beautiful balance. Could easily take more age.18.5pts/20
Price: £24.99 AC Gallie, Harrods, Majestic, Nidderdale Fine Wine, Planet of the Grapes, Selfridges, Slurp, Taurus Wines, The Wine Society
Drink: 2012–2017
Alc: 13.5%
In the Netherlands @Yalumba is imported by +Verbunt Wijnkopers and sold +Wijnkring
Read more at http://www.decanter.com/wine/reports/530406/yalumba#djPk44FYbdhV101w.99
Labels:
australia,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquor,
news,
nieuws,
Parker,
tasting,
wijn,
wine
vrijdag 8 augustus 2014
Vintage Champagne latest releases:
Pol Roger 2004

Round, ripe peach and lemon with some rich autolytic aromas and suggestions of other exciting ingredients including fresh ginger. It has the fullness, balance, poise, focus and length that I would wish to find in a top-drawer Champagne.
Price £55–£59.50
Drink 2016–2024
Alc 12.5%
Read more at http://www.decanter.com/wine/labels/34407/slideshow/1/vintage-champagne-latest-releases-panel-tasting-results#o1U7tr7c3byyy15m.99
In the Netherlands Pol Roger Champagne is represented by Verbunt Wijnkopers. www.verbunt.nl
woensdag 6 augustus 2014
Australia's best: Yalumba chief winemaker, Louisa Rose.
Australia's 10 best winemakers
We asked 100 wine experts to decide the country's top 10 wine producers - and found a male domain has been invaded.
In 2003 we dared to ask the question: who are Australia's best winemakers?
Who got the pulse racing, the lips smacking in anticipation of not just a wine but something magical and truly uplifting in a glass?
The results showed a mix of old-school, technological brilliance and new wave, with riesling winemaker extraordinaire John Vickery of Leo Buring fame in first place followed by Petaluma founder Brian Croser and chardonnay master Rick Kinzbrunner of Giaconda.
Number two: Jeffrey Grosset, of Jeffrey Grosset Wines.
Today, we revisit the question.
Who are the best living/working winemakers in Australia? We have asked 100 winemakers, wine buyers and sommeliers across the nation and here are the results.
As you will see, a lot has changed in 11 years.
Number three: Vanya Cullen, of Cullen Wines.
In 2003, there were no women in the top three. There were two in the Top 10 with the highest placing going to Vanya Cullen at number four.
In 2014, three women are now considered among the best winemakers in Australia. Is this a step towards greater recognition in what has been a traditionally male domain? It seems that way.
Eight winemakers (including both ''equal'' fourth-place getters) in the 2014 Top 10 represent small wineries where some of the most idiosyncratic and exciting winemaking developments are taking place in Australia.
Number four: Stephen Pannell, of S.C, Pannell Wines, McLaren Vale.
But it also appears that the role models many winemakers hold dear today are long-time industry stalwarts. Five winemakers in 2014 also appeared in the Top 10 back in 2003.
Gold, Silver and Bronze winners are:
1. LOUISA ROSE Yalumba
Number five: Rick Kinzbrunner of Giaconda Wines, Beechworth.
To her Barossa Valley winery colleagues she is Lou but to her admirers - and she has legions among her colleagues - she is a "rockstar", a "leader" and a "great communicator".
Louisa Rose's correct title is head of winemaking at Yalumba and the Hill-Smith Family Vineyards but in simpler terms, she is the custodian of both Yalumba tradition and innovation at the 165-year-old winery. It's a big task but one she has been groomed for since her first vintage at Yalumba in 1992 straight from her wine studies and her parents' vineyard in the Yarra Valley.
Her gifts as a taster and winemaker have been on display ever since.
Number six: Tim Kirk, of Clonakilla Wines, Canberra.
She is acknowledged as one of the country's top riesling makers, the voice of Eden Valley riesling under Yalumba's Pewsey Vale label. And then there's viognier. It's her baby, the wine she is now most closely associated with, simply because Yalumba dared to believe the Rhone Valley white grape had a future in this country.
"She took on the winemaking challenge with gusto," recalls her mentor, former Yalumba chief winemaker, Brian Walsh. He considers Yalumba is the most influential producer of viognier in the world today due in large part to her work.
Number 10: Larry Cherubino of Larry Cherubino Wines, WA.
"Of all the grape varieties I deal with, viognier as relatively no flavour until it is ripe," she explains. "You've got to be patient and then one day you'll taste apricots and honeysuckle (in the grapes). Gorgeous!"
Walsh recruited Rose for her "intelligence" and "practicality" but soon found, he says, a person with a profound work ethic and ability to multi-task. She is not only chief winemaker but farmer, senior wine judge and wine industry representative on many boards and councils. As the chair of the board at the Australian Wine Research Institute, co-chair of the South Australian Wine Industry Council and member of the South Australian Agribusiness Council (among other out-of-hours pursuits) she is one of the most influential winemakers in the country.
● Signature wine? Yalumba The Virgilius Eden Valley viognier $50.
● Louisa Rose's top winemakers: Iain Riggs (Brokenwood), Sue Hodder (Wynn's), John Duval (John Duval Wines).
Read more at: http://www.goodfood.com.au/good-food/drink/australias-10-best-winemakers-20140802-3d0ag.html
In the Netherlands Yalumba wines are imported by Verbunt Wijnkopers www.verbunt.nl
Labels:
australia,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquor,
news,
nieuws,
Parker,
tasting,
USA,
wijn,
wine
dinsdag 5 augustus 2014
Bodegas Salentein in James Suckling Tasting Report 2014
JAMES SUCKLING TASTING REPORT 2014: ARGENTINA'S
BREATHTAKING ATTRACTION
James Suckling is an
internationally acclaimed wine critic and journalist (he was Senior Editor and
European Bureau Chief of Wine Spectator) who posts daily wine ratings, wine
reviews, HD wine videos, blogs, wine tasting notes, and comments from around
world.

TASTING NOTES
Lots of mineral, licorice and dark berry character aromas
follow through to a full body, integrated
tannins and a long, spicy, dried fruit and dried herb
character. Beautiful finish. A blend
of 61%
malbec, 21% cabernet sauvignon, 8% merlot, 7% petit verdot
and 3% cabernet franc. Drink now.
TASTING NOTES
A dense malbec with minerals, dark chocolate and spices on
the nose and palate. It is full and
tight
with firm tannins and a long finish. Delicious now. Why
wait? But it will age beautifully.
TASTING NOTES
I love the attractive aromas of crushed berry and plums with
hints of flowers. Medium body, fine
tannins and a refined and elegant finish. This is so
drinkable now. Refined single
vineyard malbec.
ABOUT JAMES SUCKLING RATING SYSTEM:
I rate wines using the 100-point scale. I have used this
point system for close to 25 years. I still believe it is the simplest way to
rate a wine, with its origins from grade school in the United States. A wine
that I rate 90 points or more is outstanding (A), and an outstanding purchase.
It is a wine that I want to drink! If I rate a wine 95 points or more (A+), it
is a must buy. If I rate it 89 to 85, it's still worth buying. I wouldn't
recommend spending your money on a wine rated lower.
Labels:
Argentina,
decanter,
drank,
eten,
fine dining,
food,
liquor,
news,
nieuws,
Parker,
wijn,
wine
Abonneren op:
Posts (Atom)